Открита е неизвестна крепост край остров Свети Тома. Това е

...
Открита е неизвестна крепост край остров Свети Тома. Това е
Коментари Харесай

БГ археолози с епохално откритие под водите край остров Свети Тома, което ще преобърне историята!

Открита е незнайна цитадела край остров Свети Тома. Това е станало по време на подводните изследвания на проф. доктор Иван Христов, оповестиха от общината в Созопол.

Подводната експедиция на Националния исторически музей в региона на остров Свети Тома е финансирана от Министерство на културата по авансово извоюван план. В състава ѝ, под управлението на проф. Христов, са инж. Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист от компания Картпроект, водолази от Общински водолазен център гр. Созопол с началник Тенчо Тенев.

Проучванията са естествено продължение на сухоземните от месец юни, при които бяха локализирани и отчасти разкопани тракийско ямно светилице, структури от късноантичната ера и феодален манастир.
Извършени са били водолазни спускания под вода, като са картирани две места с ниска централизация на фрагментирана керамика. Първата зона в която се откриват мощно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка I хиляди прочие Хр. е ситуирана в югозападното продължение на острова на дълбочина едвам 1 м.

Тук са снимани голям брой каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и ширина 1 м. Тези блокове се откриват перпендикулярно на подводния риф и са част от мощно разрушена от морските стихии конструкция преграждаща острова от наличната в предишното западна страна.

Вероятно се касае за незнайна до този миг крепостна стена дело на античните траки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР