Открита дискусия с украинския президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай

...
Открита дискусия с украинския президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Зеленски на дискусия в НИМ

Открита полемика с украинския президент Володимир Зеленски, българския министър председател Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел се организира в Националния исторически музей в София.

По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и този формат я замества.

Гледайте онлайн тук или на страницата на „ По света и у нас “ във Facebook:

„ Не инцидентно ви поканихме точно тук измежду скъпи артефакти от българската история. Не инцидентно сме точно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безспорните доказателства за стародавната връзка сред земите на днешна Украйна и България – съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред хубостта към нас желаеме да приказваме не за войната, а за мира. За оня резистентен и обективен мир, към който се стремим всички. Който ще донесе успокоение и по-добър живот, освен на украинския, само че и на съветския народ и на цяла Европа. Убеден съм, че той е реалистична цел, в случай че всички ние освен имаме вяра в него, само че и поставяме нужните старания да го реализираме “, сподели при започване на полемиката министър председателят Денков.

„ Моля Ви, отнесете с Вас топлото посрещане, което всеки един тук в залата, ви изпрати, казвайки силата на сърцето, борещо се за независимост, да бъде с украинския народ. И дано тази мощ на топлото посрещане да докара музи на сърцата за положително бъдеще. За всеки един от нас е привилегия през днешния ден да бъдем с Вас. Този ден е от оня вид дни, които се помнят цялостен живот, тъй като те изпращат доста мощно обръщение, освен за двустранните връзки сред България и Украйна, а за Европа и целия свят. За това, че с помощта на Вас господин президент, на украинския народ, ние повече от всеки път изпълваме със наличие тази толкоз красива думичка – демократични полезности, независимост, тъждество, почитание. Това е нещо, което Вие ни показвате по какъв начин всеки ден не трябва да одобряваме за даденост, а да го устояваме и като право на избор “, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.



„ Убеден съм, че имаме доста другари и позволете да се обърна към вас точно като другари. Всичките ни диалози в България бяха доста значими и съдържателни “, сподели Володимир Зеленски.

Той благодари на всички в България за поддръжката към украинците.

„ Надявам се колкото се може по-скоро всички украинци да се върнат в Украйна и това е в недалечно време. Всичко зависи от мощността на тази значима поддръжка, която използваме за защита. Преди всичко във връзка с въоръженията, само че и поддръжка на глобите срещу Русия. Не по-малко значима е мотивацията на хората. Те би трябвало да усещат, че светът вижда и усеща през каква болежка минават украинците, с цел да запазят за своите деца полезностите, на които се радва всяка свободна нация “, сподели още Зеленски.

Благодари на България, че е в светлата страна на историята.

Форматът ще бъде диалог сред тримата, а по-късно присъстващите ще им задават въпроси. В полемиката вземат участие както жители, по този начин и политици и дипломати. Сред присъстващите депутати са Даниел Лорер, Явор Божанков и Иво Мирчев от ПП-ДБ На място е и американският дипломат Кенет Мертен.

Не е оповестена предварителна тематика на дикусията, само че посоката на диалозите евентуално ще се ориентира към заложените въпроси. По традиция, когато украинският президент посещава непозната страна, прави и алегоричен жест към народа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР