Открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ към ОДК - Варна,

...
Открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ към ОДК - Варна,
Коментари Харесай

Йоана Буковска-Давидова в открит урок за Бергман - slava.bg

Открит урок на киношкола „ Братя Люмиер “ към ОДК - Варна, ще означи 102-рата годишнина от рождението на огромния шведски режисьор Ингмар Бергман.

Специфична бе образователната година на „ люмиерчетата “, тъй като те не съумяха да преминат през всички планувани провокации, само че по време на изолацията децата се потопиха в проучването на творчеството на разнообразни режисьори. За един от тях – майстора на психологическия киноразказ Ингмар Бергман, те ще споделят посредством кино облици, словесни облици и фотографии своите усещания под формата на открит урок под наслов „ Променяне в първо лице “ през днешния ден, 14 юли (рождения ден на Бергман), от 16.30 в отдел „ Изкуство “ на Регионална библиотека „ Пенчо Славейков “ в морската столица.

В урока ще се включат надарените художници от школата по изобразително изкуство „ Импресия “ с живописен началник Илиана Бораджиева, които ще покажат свои опити върху тематиката „ кино афиш “ от взаимен бинарен урок с киношколата. Люмиерчетата, дружно със своя началник Елица Матеева, ще показват и своите опити върху тематика, обвързвана с работата на младежа върху драматургията на Шекспир.

Техните фотографии ще ни вкарат в репетиционния развой на ДЮТ „ Златното ключе “ с живописен началник Сия Папазова и Театрално ателие с живописен началник актрисата от държавна такса „ Стоян Бъчваров “ Милена Кънева.

Люмиерчетата ще показват и своите първи критически разбори върху кино лентата на Бергман „ Фани и Александър “, оповестени в kinoto.bg.

Кулминацията на открития урок е документалният филм на Стелиан Ганчев „ Променяне в първо лице “ – в основната роля е актрисата Йоана Буковска-Давидова. Във кино лентата с изключение на люмиерчетата вземат участие и младежи от ДЮТ „ Златното ключе “ - Общински детски комплекс - Варна. Филмът е роман за гостуването на моноспектакъла „ Променяне “ на актрисата Йоана Буковска-Давидова във Варна през есента на 2019 година

В него тя споделя своите усещания от срещата си с Лив Улман – една от музите на Бергман, а също по този начин във кино лентата люмиерчетата разясняват своите усещания за киното на Бергман. Плакатът на кино лентата е дело на художничката Доника Кирова, а в сюжета на кино лентата са включени и стихове от нейната стихосбирка „ Попара от целувки и многоточия до безкрайност “.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР