Открихме го. В едно модерно хале на Челопешко шосе, по

...
Открихме го. В едно модерно хале на Челопешко шосе, по
Коментари Харесай

Зелена светлина: Първият от десетилетия заслон на Витоша е почти готов

Открихме го. В едно съвременно хале на Челопешко шосе, по пътя за Кремиковци. Тук месеци наред планът за нов подслон на Витоша е добивал действителни размери и контури. Зад концепцията преди година стояха проектант Андрея Момерин и група съидейници. После съидейниците, сътрудниците и доброволците, включително и екипът на " Зелена светлина " станаха десетки, а след това... престанахме да ги броим. Конкурсът за архитектурен план дефинира спечелилия, а в този момент неповторимият развой навлиза във финалната си права, която в действителност ще криволичи по пътеките на Витоша.

Андрея Момерин, проектант: Последният стадий на реализация, в който навлизаме точно в този момент, е закарването на модулите на заслона и сглобяването им горе на място във тип, в който той да бъде изцяло приключен.
Обещание, обещано преди година. До 26 август, за празника на парк Витоша, Заслонът би трябвало да се появи край пътеката над Конярника - там, където едвам личат останките от различен остарял подслон от 50-те години на предишния век. Конструкцията е неповторима, а такова ще бъде и преместването ѝ.

Андрея Момерин, проектант: Тъй като теренът е доста сложен, това не е една равна площадка и нещо, където можеш да направиш всички преценки и да вземеш всички решения, по тази причина преценихме, че е по-добре да качим всички материали горе и да го дотъкмяване там на място.
Сложна задача, съобразена със строгите правила за работа в естествения парк. Ролята на базов лагер ще играе хижа " Кумата ", а оттова нагоре сигурно ще има и напъване на мускули. Ще има и табели за Заслона по туристическата пътека. Хората елементарно ще го разпознават. Достатъчно е да се оглеждат за капсула с футуристичен и леко извънземен тип, само че в същото време приспособена към пейзажа. Пак от хората зависи да я изпълнят със смисъл и живот и да я пазят.
Андрея Момерин, проектант: Каним всички другари на планината да се причислят към нас. Могат да намерят информация на нашия уебсайт bring.bg. На него имаме и една набирателна сметка, която е за доброволчески дарения, които ще послужат и за финалната част на завършването и за последващата поддръжка.
Следващите седмици ще бъдат нелеки, само че сигурно забавни и решителни за плана, който ще издигне първия от десетилетия Заслон на Витоша на 1940 метра надморска височина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР