Откриха традиционните Алекови дни в Свищов. Отбелязват 155-годишнината от рождението

...
Откриха традиционните Алекови дни в Свищов. Отбелязват 155-годишнината от рождението
Коментари Харесай

Откриха Алековите дни в Свищов

 islogba1_720x960  islojba_720x960  islogba3_1024x768  islogba2_1024x768
Откриха обичайните Алекови дни в Свищов. Отбелязват 155-годишнината от рождението на Щастливеца с богата стратегия. Културните прояви в крайдунвския град ще продължат до 12 януари. Кулминацията на честванията ще бъде обичайното факелно шествие от къщата музей „Алеко Константинов“ до паметника на Алеко в градската градина, където ще бъдат положени цветя в символ на благодарност.

„Алековите дни започнаха в Детския отдел на Градска библиотека, където възпитаници от IV „ а “ клас на СУ „ Николай Катранов “ четоха фрагменти от творби на Щастливеца. В ХГ „ Николай Павлович “ в Свищов бе открита галерия – живопис, статуя и карикатури от фонда на галерията, озаглавена „ На Алеко “, осведомиха от общинската администрация на Свищов.

В изложбата вземат участие 28 произведения на 15 създателя. Експозицията ще остане до 31 януари. Сред създателите са Никола Михайлов, Асен Илиев, Димитър Димитров, скулпторите Севдалин Пенчев, Мария Касабова, както и на карикатуристите Слави Митев, Теню Пиндарев, Стоян Гроздев, Тодор Цонев, Велко Велков, Ивайло Цветков и известният свищовски художник Стайко Николов.

„Интересно за посетителите е, че измежду творбите се намира една от дребното пластики на известния карикатурист Теню Пиндарев „Бай Ганьо в купето“, както и портрет на Алеко Константинов, дело на Никола Михайлов – един от най-видните портретисти на предишния век“, осведомят от галерията.
По време на изложбата, Свищовската професионална гимназия „ Алеко Константинов “ провежда кетъринг за гостите и посетителите, с който даде старт на своя първи час от план Клуб „ Кулинарни пътеишествия “. Учениците и техният началник госпожа Ивелина Енчева се оправиха чудесно, и оставиха чудесни усещания във всички присъстващи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР