Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история, писана от българин.

...
Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история, писана от българин.
Коментари Харесай

Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история

Откриха истинския ръкопис на първата българска история, писана от българин. Досега нейното битие е било единствено съмнение. Историята предшества с повече от век " История славянобългарская " на Паисий Хилендарски. Откритието е на проф. Лилия Илиева, а създател на историческия документ от 17-и век е католическият архиепископ Петър Богдан. Сега екип от филолози и преводачи приготвят ръкописа за щемпел.

Просто легенда. Така учените приемали концепцията за съществуването на историята, по-стара с век от тази на Паисий. Първите подозрения, че е истина, се появяват в края на 70-е. В архивите на Ватикана се открива дубликат на няколко страници.
Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: Мнозина са описвали българската история, всеки както е считал за правилно или похвално. Поставих си за цел да не се разгръщам по-нашироко, в сравнение с е редно, нито любовта ми към родината да преувеличи нещо.Падре Бойл - префект на Ватиканската Апостолическа библиотека: Между ръкописите и документите на Ватиканската библиотека има доста, които съдържат данни за историята на България.


Проучва ги проф. Божидар Димитров - тогава млад академик.
Божидар Димитров, изявление за кино лентата " Името на свободата ", Българска национална телевизия, 1988 година: Това е една мощна, бихме споделили от модерна позиция научна история на България, защото Петър Богдан е познавал извънредно добре историческите извори.
Минават съвсем 40 години, в които ръкописът наподобява окончателно загубен. До момента, в който проф. Лилия Илиева от Югозападния университет в Благоевград го открива в Университетската библиотека на Модена. Откупен неотдавна от частна сбирка.

Това е страница от истинския ръкопис. Тя ще бъде отпечатана през януари в изданието " Балканистичен обзор ".
Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: Мен ме роди българската земя, в този момент съвсем грохнала от напреднала възраст, същата татковина ме крепи като разпадащ се транспортен съд след дълги и разнородни пътешествия.
" За древността на бащината земя и на българските неща ". От Петър Деодат Чипровски. 200 страници, 70 глави. Петър Богдан е имал е съзнанието, че се обръща към българския народ. Изключително е смисъла на ръкописа за историята на Чипровец, Клисура, Копиловец и Железна и битката им против поробителите. Самият Петър Богдан има дейна роля в подготовката и експлоадирането на Чипровското въстание. Той за пръв път показва и българския герб - лъв с императорска корона.
Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: Всеки като парченце от света да спомага за общото богатство, да се стреми да принесе някаква изгода и изключително да се старае да бъде почитан от съгражданите си.
Петър Богдан от Чипровци - бунтовник, литератор, свещеник. И създател на първата българска история, написана от българин.

Новината бе обявена първо в уеб страниците academia.edu и severozapazenabg.com.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР