Откриха огнища на чума по дребните преживни животни в три

...
Откриха огнища на чума по дребните преживни животни в три
Коментари Харесай

Чума порази 3 села в община Болярово, изследват животни

Откриха огнища на чума по дребните преживни животни в три села в ямболската община Болярово. Това оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Огнищата се намират в селата Крайново, Странджа и Шарково в община Болярово, област Ямбол.

Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев на шефа на ОДБХ Ямбол е разпоредено да провежда наложително ликвидиране по човечен метод и неутрализиране на всички дребни преживни животни в обитаемоте места. Мерките се изпълнят при съблюдаване на условията за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Труповете на животните в обектите и контаминирания материал да бъдат унищожени под формален контрол, по метод недопускащ разпространение на заболяването. Трябва да бъде осъществено механично разчистване и многократна стерилизация на пространствата за дребни преживни животни, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и към животновъдните обекти; Предвидено е и осъществяване на епизоотично изследване и следене през последните три седмици преди датата на подозрение на придвижвания на дребни преживни животни, артикули получени от тях и странични скотски артикули добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите в, които са открити болните животни.

Определена е 3-километрова защитна зона, към огнищата, в която влизат селата Шарково, Крайново и Странджа и 10-километрова следена зона към огнищата, в която влизат обитаемоте места в община Болярово, област Ямбол - с. Воден, с. Малко Шарково, с. Мамарчево, град Болярово, с. Лалково, с. Ситово, с. Иглика, с. Голям Дервент, с. Горска поляна и в община Средец, област Бургас - с. Горно Ябълково и в с. Момина черква.

В тези обитаеми места би трябвало да се извърши броене и актуализация на данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в осведомителната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни заболявания във всички обекти за дребните преживни животни, като резултатите от прегледите да се документират.

Трябва да се вземат двойни проби (серум и очен секрет) от всеки един обект с дребни преживни животни за проучване за чума по дребните преживни животни от следните обитаеми места: Област Ямбол Община Елхово - Лесово, Мелница, Вълча поляна, Голям Дервент, Лалково, Раздел. Община Болярово - Голямо Крушево Област Бургас Община Средец - Момина Църква, Горно Ябълково, Долно Ябълково, Факия, Белеврен, Кирово, Тракийци, Голямо Буково, Граничар; Община Малко Търново - гр. Малко Търново, Близнак, Младежко, Звездец, Бръшлян, Евренозово; Община Царево - Ахтопол, Варвара.

В граничните общини Елхово, от обл. Ямбол и общ. Средец, Царево, Малко Търново, Приморско, Созопол от област Бургас се не разрешават търговията, напредването и превоз на дребни преживни животни като се изключи тези предопределени за неотложно кръвопролитие и след позволение от Централно ръководство (ЦУ) на БАБХ.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР