Откриха нов вид черен трюфел у нас и в Гърция.

...
Откриха нов вид черен трюфел у нас и в Гърция.
Коментари Харесай

Откриха нов вид черен трюфел у нас и в Гърция

Откриха нов тип черен трюфел у нас и в Гърция. Откритието на скъпата подземна гъба е от извънредно значение за биологичното многообразие на Балканския полуостров, считат специалисти, предава Нова Телевизия.

Откритието вършат любителят-миколог Моника Славова и сътрудника ѝ от Българска академия на науките - Борис Асьов. Подземната гъба им е изпратена за проучване от събирачи на трюфели. Три години лишават на учените, до момента в който са сигурни, че всички морфологични разбори и молекукярни проучвания потвърдят, че трюфелът е от нов и чужд до този миг на света тип. Специално подготвените кучета са незаместим асистент в търсенето на подземните гъби.

„ Новият трюфел безусловно от латински значи „ красивоспоров трюфел”. Има неповторима орнаментация! По принцип спорите на трюфелите са или с бодли или с мрежа. Този има гребени, което го прави неповторим! " споделя Моника Славова.

В Европа подземните гъби се учат от над 300 години. „ В България се събират трюфели едвам от 10-15 години. Това е повода да има малко знания за видовото разбообразие. До 2008 година бяха обявени единствено 4 типа трюфели. Последните няколко години екип от миколози от Българска академия на науките оповестиха още 7 типа трюфели и 32 типа подземни гъби”, добави Славова.

У нас най-често срещани са черният летен и белият трюфел, които стават за консумация. Заради високата им цена цели бригади атакуват природата. От безотговорното събиране на трюфелите страдат българските гори. "Въоръжени с мотики и с други принадлежности разкопават цялата гора, нарушавайки кореновата система на дърветата”, сподели още микологът.

Ето за какво миколозите упорстват да се одобри закон, какъвто има в Италия и Франция, който да опазва естествените благосъстояния.

„ Трябва да се отбрани българския трюфел, тъй като се събира отвън сезона на узряване! Необходимо е да се задължават трюфаджиите да закопават дупките, откакто са намерили, с цел да може да се възвърне мястото, с цел да може да плододава. Ако не се направи този закон няма да има трюфели и то в околните няколко години!”, съобщи Славова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР