Откриха най-стария щам на чума в ЕвропаУжасяваща болест, известна само

...
Откриха най-стария щам на чума в ЕвропаУжасяваща болест, известна само
Коментари Харесай

Откриха най-стария щам на чума в Европа

Откриха най-стария вариант на чума в Европа
Ужасяваща болест, известна единствено като „ чумата ” може да помогне при разгадаването на тайнственост, която озадачава учените от години, оповестява Си Ен Ен.

Преди 5000 до 6000 години аграрни общности от неолитната ера в Европа фрапантно понижават и към момента няма явен отговор на въпроса за какво. Екип от откриватели в Швеция обаче откри нощ вариант на чума, който евентуално отчасти е виновен за измирането на голям брой хора по това време.

В отчета, оповестен в списанието „ Сел ”, се разказва откритието на най-старата позната досега проба на чумна бактерия. Тя е била взета от генетичен материал на 5000 години, съдържащ се в скелета на 20-годишна жена, открит при разкопки край Гьокхем, Южна Швеция. Заедно със скелета на младата жена са открити останките на още 78 души от същия интервал. В един от скелетите също са открити следи от същия вариант чума, и откривателите допускат, че това е доказателство за зараза.

До момента учените допускаха, че чумата е пристигнала в Европа с мигриращите племена от Евразийската степ, които в последна сметка заменили Неолитните общности. Степите са обширна низина, обрасла с тревиста растителност, която се простира от днешна Унгария през Украйна и Централна Азия до Източен Китай.

Откритието, че чумата е достигнала северните елементи на Европа много по-рано допуска, че болестта не се дължи на миграцията от Евразийската степ. В Доклада учените показват, че чумата се е зародила като човешка болест, а не като болест, излъчена от животните, най-много в пренаселените поселища, които хората стартират да построяват преди 6000 години. Лошата хигиена, прекомерно огромният брой хора, животни и храна на едно място, са спомогнали за развиването на заболяването в рисков патоген.

Разпространението на болестта в останалата част на Европа станало посредством комерсиалните пътища, които се разширили с помощта на развиването на технологиите – появяването на колелото, в сравнение с всеобщата миграция.

С измирането на Неолитните общности, с помощта на чумата, за Евразийските племена било релативно елементарно да се заселят в Европа, като по този метод трансформират вечно генетичния код на хората на континента. / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР