Откриха най-смъртоносната модерна болест в мумии на 500 години Наличието

...
Откриха най-смъртоносната модерна болест в мумии на 500 години Наличието
Коментари Харесай

Откриха най-смъртоносната модерна болест в мумии на 500 години

Откриха най-смъртоносната съвременна болест в мумии на 500 години Наличието на мастни натрупвания в артериите на хора, умряли преди 500 години, изненадва учените  Николай Киров 2 януари 2020, 13:59  Откриха най-смъртоносната съвременна болест в мумии на 500 години Източник: iStock/GettyImages
ткриха най-смъртоносната модерна болест в мумии на 500 години.

Международен екип от учени организира компютърно сканиране на мумии от Гренландия, живели през XVI век, което сподели, че и тогава хората са страдали от запушени артерии през целия си живот.

Изследователите са проучили добре непокътнатите мумии на четирима възрастни и едно дете, обитавали Гренландия преди към 500 години. Анализът на скелети и зъби посочил, че двама от възрастните са мъже. Две мумии принадлежали на дами, умряли на възраст сред 18 и 30 години.

Компютърна томография разкрива в три от мумиите струпване на плака от мастен материал в артериите.

В същото време учените не могат да са безапелационни, че точно тази болест е предизвикала гибелта на античните гренландци.

В изследването, оповестено и на отворената цифрова платформа на Американската здравна асоциация, създателите разясняват: „ Смята се, че атеросклерозата е модерна болест, само че нейното наличие при античните хора усилва вероятността за по-фундаментална предразположеност към това заболяване”.

Атеросклерозата е заболяване, при което вътре в артериите се натрупва мастна тъкан. В актуалния свят това заболяване е водещата причина за гибел, защото запушените артерии предизвикват инфаркти и инсулти.

Наличието на мастни натрупвания в артериите на хора, умряли преди 500 години, изненадва учените. Още повече, че менюто на жителите на Гренландия през XVI век е било много здравословно и богато на Омега-3 мастни киселини поради необятната консумация на месо от птици и риби.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: здраве .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Ще падне ли цената на парното поради по-евтиния газ  1 Финансист: Българите не знаят защо си харчат парите  1 Учители и обществени служащи с по-високи заплати  1 По-евтин роуминг на Балканите --> Пaрите ни  Ще падне ли цената на парното поради по-евтиния газ Ще падне ли цената на парното поради по-евтиния газ  Финансист: Българите не знаят защо си харчат парите Финансист: Българите не знаят защо си харчат парите  Учители и обществени служащи с по-високи заплати Учители и обществени служащи с по-високи заплати  По-евтин роуминг на Балканите По-евтин роуминг на Балканите Не пропускай  Шанс за живот: Три сполучливи трансплантации преди Нова година Шанс за живот: Три сполучливи трансплантации преди Нова година  Проучване: Все повече хора желаят гъвкаво работно време Проучване: Все повече хора желаят гъвкаво работно време  <br> Ето какви ще са стилните <strong> трендове </strong> през <strong> 2020 година </strong> <br>
Ето какви ще са стилните трендове през 2020 година
 <br> <strong> Книгите </strong>, които да прочетем през <strong> януари </strong> <br>
Книгите , които да прочетем през януари
Последни  Откриха най-смъртоносната съвременна болест в мумии на 500 години Откриха най-смъртоносната съвременна болест в мумии на 500...  <p>3-годишно дете е потърпевшо от пиратка на Нова година</p> 3-годишно дете е потърпевшо от пиратка на Нова година  <p><strong>Джулиана Гани стана майка</strong> точно на Нова година</p> Джулиана Гани стана майка точно на Нова година  NYT: България не е подготвена за огромно земетресение NYT: България не е подготвена за огромно земетресение  <p>Какво <strong><span style= Какво гледа, чете и слуша Барак Обама  <p>Къща в Италия за <strong>1 евро</strong></p> Къща в Италия за 1 евро  <p>Десетки пияни и дрогирани на пътя на 1 януари</p> Десетки пияни и дрогирани на пътя на 1 януари  Индия ще направи трети опит да кацне на Луната Индия ще направи трети опит да кацне на Луната  <p><strong>Предсказанията </strong>за 2020 година, които <strong>не се</strong> сбъднаха</p> Предсказанията за 2020 година, които не се сбъднаха  <p>Колко по-скъп ще е животът ни през 2020 г.</p> Колко по-скъп ще е животът ни през 2020 година  <p>Вижте <span style= Вижте първа фотография на бебето на Лъчо от...  Кметът на Несебър Николай Димитров Подсъдимият Димитров пое кметството в Несебър  <p>Известна певица призна какъв брой постоянно <strong>прави секс</strong></p> Известна певица призна какъв брой постоянно прави секс  <p>Почина Ник Гордън - някогашният другар на <strong>дъщерята на Уитни Хюстън</strong></p> Почина Ник Гордън - някогашният другар на дъщерята на...  <p>Младежи взривиха химическа тоалетна с пиратки</p> Младежи взривиха химическа тоалетна с пиратки  <p>Ирландия ще забрани продажбата на ДВГ</p> Ирландия ще забрани продажбата на ДВГ  <p>Ето какво да вършиме, в случай че сте прекалили с <strong>алкохола</strong></p> Ето какво да вършиме, в случай че сте прекалили с алкохола  Омбудсманът сезира основния прокурор - 24 смъртни случая през 2019 година в дом Омбудсманът сезира основния прокурор - 24 смъртни случая...  <p>Пожарите в Австралия: Извънредно състояние и оцветени ледници</p> Пожарите в Австралия: Извънредно състояние и оцветени...  Обвиниха актриса от „ Капитан Америка “, че е умъртвила майка си Обвиниха актриса от „ Капитан Америка “, че е умъртвила майка... Всичко от през днешния ден Виц на деня 03:00. Пиян чука на вратата. Отваря му сънен мъж: - Кажи, брато! - Миии....... аззз.... тук ъъъъ.... се прибирам.... - Това, не… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Откриха монумент на Капитан Петко челник в Борисовата градина  Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем  Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света  Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме  Френско списание от 30-те: София съвсем не е балкански град  Маги Джанаварова за „ Маскираният артист “: Най-много ме разсмя съмнение, че съм Геро Най-много ме разсмя догатката... Водещи вести  <p>Холандия публично престана да съществува</p> Името Холандия публично престана да съществува  <p>Колко по-скъп ще е животът ни през 2020 г.</p> Колко по-скъп ще е животът ни през 2020 година  NYT: България не е подготвена за огромно земетресение NYT: България не е подготвена за огромно земетресение  <p>Десетки пияни и дрогирани на пътя на 1 януари</p> Десетки пияни и дрогирани на пътя на 1 януари  Силва Зурлева Внезапно умря журналистката Силва Зурлева  <p>Почина Ник Гордън - някогашният другар на <strong>дъщерята на Уитни Хюстън</strong></p> Почина Ник Гордън - някогашният другар на дъщерята на Уитни Хюстън  <p><strong>Джулиана Гани стана майка</strong> точно на Нова година</p> Джулиана Гани стана майка точно на Нова година  <p>Къща в Италия за <strong>1 евро</strong></p> Къща в Италия за 1 евро  <p><strong>Предсказанията </strong>за 2020 година, които <strong>не се</strong> сбъднаха</p> Предсказанията за 2020 година, които не се сбъднаха  <p>Известна певица призна какъв брой постоянно <strong>прави секс</strong></p> Кели Кларксън: Правя секс със брачна половинка си съвсем всяка вечер  <p>3-годишно дете е потърпевшо от пиратка на Нова година</p> 3-годишно дете е потърпевшо от пиратка на Нова година  Индия ще направи трети опит да кацне на Луната Индия ще направи трети опит да кацне на Луната  <p>Вижте <span style= Вижте първа фотография на бебето на Лъчо от " Скандау "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР