Откриха македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград, съобщи БНТ.

...
Откриха македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград, съобщи БНТ.
Коментари Харесай

Откриха македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград

Откриха македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, заяви Българска национална телевизия. На откриването участва водачът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и представители и на президентската институция на страната.

 

Няма провокации и ескалация на напрежението, полицейското наличие в региона е засилено.

 

" Целта на концепцията е да хвърлим мост сред българския и македонския народ през границата, желаеме да минаваме без митници в метафоричен смисъл. Имаме си стратегия. Финансирането на клуба е от наши сънародници от Канада. Много улици се споделят Никола Вапцаров, той е обществена персона и не би трябвало да има проблеми с това ", съобщи Атанас Мазнев, един от основателите за отварянето на частния клуб.

 

" Когато е държавен клубът и когато има взаимното почитание, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние през днешния ден идваме тук, слагаме галерия против културния клуб, която галерия виждате дейци на организацията Вътрешна македонска революционна организация. Аз доста се надявам господин Мицкоски да пристигна да ги огледа хубаво, защото той е ръководител на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора защо са воювали, две трети от тях са родени и починали в днешна Македония. Защо това е провокация през днешния ден и за какво ние не сме съгласни с него, тъй като македонската страна сама си нанася вреда. Хората, които тук приказват, спомагат и желаят да създадат това нещо тук в гаража откъм гърба са сепаратисти. Тези хора желаят да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случая вреди и на нашите връзки и по тази причина и визитата на господин Мицкоски тук вреди на тези връзки ", добави евродепутатът Ангел Джамбазки.

 

В 11 часа стартира митинг на Вътрешна македонска революционна организация пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

 

" Вътрешна македонска революционна организация не е срещу откриването на културно-информационни центрове в двете прилежащи страни, само че счита днешното събитие, проведено от хора, които работят срещу българския интерес, за откровена провокация ", съобщи съпредседателят на партията Ангел Джамбазки, съобщи БНР.

 

" На държавно равнище, който и както желае, може да направи каквото иска…Това, което се пробват да създадат през днешния ден в Благоевград, е грозна провокация, антибългарска провокация, по тази причина взехме решение да не отговаряме на техния озъбен антибългарски екстремизъм със същото ".

 

Вътрешна македонска революционна организация няма да посети клуба, само че на тротоара против него е подредена галерия, отдадена на бита и традициите на македонските българи.

 

" Никой няма да попречи на никого да сервира цветя под българските флагове. Добре са пристигнали да видят паметника на българина Гоце Делчев ".

Изключителни ограничения за сигурност са разпоредени от управлението на Министерство на вътрешните работи и по този начин би трябвало да бъде, разяснява съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.

 

Жители на Благоевград обявиха пред БНР, че " не тук е мястото да се направи подобен клуб ", само че съгласно други самодейността ще способства за българо-македонските връзки. 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР