Откриха ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и

...
Откриха ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и
Коментари Харесай

Рано тази сутрин започна ловът на прелетен дивеч

Откриха ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина.

Ловуването се прави единствено с писмени позволения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, методът и мястото на ловуване, типът и броят на позволения за отстрел дивеч.

Групово и самостоятелно ловуване на малък дивеч се прави в събота, неделя и в дните оповестени за публични празници, а на водоплаващ дивеч - след 01 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се прави единствено денем - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Задължително е спазването на откритите правила за отстрел от един ловджия за един ловджийски излет, според Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча.

Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и елементарна бекасина - до 10 бр.

Забранява се потреблението на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за стръв, ловни соколи и други грабливи птици, без значение от типа и произхода им, както и ловни хрътки и други неразрешени средства и способи за ловуване.

Във връзка със зачестилите в последните години смъртни случаи и пострадвания на ловци при ловните излети Изпълнителна организация по горите (ИАГ) приканва за прецизно съблюдаване на нормативната уредба и разпоредбите за сигурност при ловуване.

ИАГ е в цялостна подготвеност за осъществяване на засилени инспекции за спазването на Закона за лова и запазване на дивеча. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани по отношение на потреблението електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни правила, ловуване без ловджийски билет или с нередовни документи, ловуване без предупредителен цвят в облеклото, ловуване в неразрешено място и в неразрешено време, отстрел на забранен за лов дивеч. Забранява се потреблението на алкохол и наркотични субстанции по време на лов.

Във връзка с извънредно високите среднодневни температури тази година и нарасналата заплаха от пораждане на горски пожари, Министерството моли за съблюдаване на противопожарните правила за запазване и отбрана на горските територии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР