Откриха лекарство срещу СПИН. Многонационален екип от учени твърди, че

...
Откриха лекарство срещу СПИН. Многонационален екип от учени твърди, че
Коментари Харесай

Откриха лекарство срещу СПИН

Откриха лекарство против СПИН. Многонационален екип от учени твърди, че е разкрил клас съединения, които разграждат молекулите на вируса на ХИВ и ги вършат неактивни, оповестява БГНЕС.
Според прессъобщение на Южноуралския държавен университет (SUSU) механизмът разкрива цялостен клас съединения, които могат да бъдат употребявани за лекуване на разнообразни болести, в това число рак и ХИВ.
„ Значението на това изобретение е, че едни и същи медикаменти могат да се употребяват за разнообразни типове болести “, се споделя в известието.
Проф. Олег Ракитин, един от учените от екипа, изяснява, че въпросните съединения улесняват отстраняването на цинковия атом от молекулата на вируса на ХИВ, което го прави неактивен.
„ От самото начало считахме, че противораковият резултат на този клас медикаменти е наш приоритет. Но внезапно се оказа, че тези съединения демонстрират висока и селективна интензивност против вируса на имунодефицита “, сподели Ракитин.
Учените акцентират, че този резултат е открит за първи път и че проучванията ще продължат, с цел да дефинират какви други болести от сходен темперамент могат да бъдат лекувани.
ХИВ вирусът улеснява прогресиращата непълнота на имунната система на индивида, позволявайки на други болести да процъфтяват в инфектираното тяло. Средната дълготрайност на живота на инфектиран човек се пресмята на 9 до 11 години, сочат данните на UNAIDS. Според организацията сега 37.9 милиона души живеят с ХИВ, като 1.7 милиона са новозаразени през 2018 година Новите инфекции понижават от 1998 година, а смъртността, обвързвана със СПИН, понижава от 2004 година UNAIDS се стреми да изкорени заболяването напълно до 2030 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР