Открихa единствения в Европа музей, създаден за една картина, намира

...
Открихa единствения в Европа музей, създаден за една картина, намира
Коментари Харесай

Открихa единствения в Европа музей, създаден за една картина, в България е

Открихa единствения в Европа музей, основан за една картина, среща се в Казанлък. Това е творбата, наречена " Ахинора ", от Иван Милев. Официалното показване на новия филиал на Художествена изложба - Казанлък се организира през днешния ден от 11 ч. на площад „ КИАЦО “. Събитието е част от богатата културна стратегия на 120-ите Празници на розата.

В края на 2021 година се ражда концепцията за основаването на ново музейно пространство, което да приюти една от най-ценните произведения на Иван Милев от 1925 година, съхранявани в града на розите, която художникът подарява на родния Казанлък единствено няколко месеца преди гибелта си – картината „ Ахинора “.

Община Казанлък осъществя ремонтните действия на постройката и реализира цялостна рационализация на цялото площадно пространство пред нея по план на арх. Николай Николов. В новото музейно пространство са завършени две експозиционни зали – една, проведена като дом на Иван-Милевата картина, а другата като зала за краткотрайни изложения, в които да бъдат представяни проучвателен планове, свързани с житейския и креативен път на Иван Милев и неговото време.

През лятото на 1923 година,със студентска екскурзия, Иван Милев посещава Цариград, Атина, Корфу, Неапол, Рим, Флоренция, Венеция и съумява да прегледа част от достиженията на международната живопис. Завършва Държавната художествена академия с отличен за дипломната си комбинация " Париж ", пишат в монографиите си за него доктор Евдокия Петева- Филова и доцент доктор Ружа Маринска.

" Ахинора " е един от най-загадъчните женски облици, настояват изкуствоведите, които изследват творчеството му.

В Казанлък през 20-те години на XX век се носи мълва- непотвърдена, само че и неотречена – за загадка любовна история сред русокосия и дръзновен художник и хубавицата Анна Орозова, брачна половинка на богатия и прочут розотърговец Александър Орозов. Художникът е на 28 години, тя – на 26. Анна е интелигентна, красива, властна, богата, образована, владее френски и британски, постоянно съпровожда брачна половинка си в пътувания до разнообразни страни. Смятана е за една от най-красивите дами на тогавашна Европа, избирана на състезания за хубост за Мис Лиеж, Мис Монте Карло, Мис Биариц, а в Остенде става " Златната Афродита ".

Предполага се, че, с цел да постави завършек на градската клевета и да оправдае нейните визити в ателието на Милев, брачният партньор й му поръчва да нарисува нейния портрет. Въображението на художника рисува Анна като Ахинора, дамата на хан Аспарух. Спуска тюл пред половината от лицето й, само че по големите зелени очи съвременниците разпознават прототипа – Анна Орозова. А в съкровищницата на българската живопис остава " Ахинора ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР