Откриха две нови огнища на африканска чума по свинете във

...
Откриха две нови огнища на африканска чума по свинете във
Коментари Харесай

Откриха две нови огнища на чума по свинете във Варненско

Откриха две нови огнища на африканска чума по свинете във Варненска област, оповестява Българска национална телевизия.

Заразени са няколко дребни стопанства в селата Старо Оряхово и Дебелец. Там се отглеждат общо 320 свине от породата източнобалканска свиня. Част от животните към този момент са евтаназирани.

В 3-километровата зона превозът и търговията са неразрешени, а в 10-километровата зона за наблюдаване към инфектираните стопанства всяка седмица ще се вършат ветеринарни инспекции.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов счита, че ограниченията против африканска чума у нас са закъснели.

Той изясни, че още предходната година от сектора са алармирали, че има проблеми с разпространяването на дивите животни и че би трябвало да се обърне внимание на основаването на втора зона. Според него, в случай че тогава им е било обърнато внимание, е нямало да има такива тежки вреди.

Върбанов въпреки всичко уточни, че въпреки и закъснели, подхванатите от страната ограничения против африканската чума са съответни.

" Инвестиции във връзка с огради, във връзка с филтри, във връзка с вътрешна организация, запазване на фуражи, хранилища - да се отстранен факторите, които вероятно въздействат и придвижват болестта. Също по този начин ще се даде опция да се почиства водата, тъй като най-вероятно и през нея може да става заразяването ", разяснява той.

Всички регистрирани притежателите на потърпевшите от заболяването свинеферми ще получат обезщетение. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР