Откриха добре запазен печат на българския владетел цар Симеон Велики.

...
Откриха добре запазен печат на българския владетел цар Симеон Велики.
Коментари Харесай

Откриха печата на цар Симеон Велики

Откриха добре непокътнат щемпел на българския държател цар Симеон Велики. Уникалната находка ще бъде изложена в Националния исторически музей.

Печатът е открит напълно инцидентно в региона на Златната черква в Преслав по време на изкопни работи. Авторът на находката добросъвестно я е предал в Националния исторически музей и ще получи премия за благородната си постъпка.

По думите на шефа на НИМ проф. Божидар Димитров находката е неповторима. Такива скъпи печати на български царе се откриват по един път на десетилетие.

Печатът е точно направен от олово. Въпреки столетията, прекарани в пръстта, изображенията върху него са непокътнати чудесно. Предната страна изобразява цар Симеон Велики с военен шлем, я под него се чете Архонт Симеон.

От другата страна е изобразен Христос Пантократор (Вседържител), а под нео има надпис Господи, пази архонта на българите Симеон.

За благополучие и двата печата са в положително положение.

Според археолози и историци Симеон е употребявал този щемпел, с цел да подписва разнообразни укази, заповеди или административни писма.

Практиката в предишното е била те да бъдат изготвяни от така наречен краснописци, а владетелят за удостоверява тяхната правота и годност с сходен специфичен щемпел.

Доказателство, че откритият щемпел принадлежи точно на родния държател, е надписът архонт Симеон под изображението му.

Според проф. Димитров архонт от гръцки може да се преведе като цар. Бърза историческа информация демонстрира, че Симеон е определен за архонт на Преславския събор.

Професор Димитров прецизира за скептиците, че не е било належащо даже някой да го избира за нещо, тъй като по това време България е била велика и самостоятелна страна и родните владетели са моли да се прогласяват за каквито пожелаят.

Директорът на НИМ позволява, че Симеон Велики може да е употребявал този щемпел, с цел да привиква хора за борбата при Ахелой, за която е трябвало да активизира цялата българска войска.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР