Откриха африканска чума по домашни свине за първи път в

...
Откриха африканска чума по домашни свине за първи път в
Коментари Харесай

След Великотърновско, и в Бургаско откриха чума по домашните прасета

Откриха африканска чума по домашни прасета за първи път в Бургаско. В село Зидарово стартира евтаназиране на животните в 3 километровата санитарна зона.
Африканска чума по свинете записаха и във Великотърновско БАБХ ще издаде заповед за умъртвяване на прасетата
Първи случай на заболяването бе регистриран през вчерашния ден и в област Велико Търново, в село Ореш.

Положителната проба за африканска чума е регистрирана при мъртво животно от домашно стопанство. По тази причин от Агенцията по сигурност на храните към този момент са издали заповед за умъртвяването на прасетата в региона. Стопаните дават обещание да спомагат, защото са наясно с казуса.

По данни на ветеринарния доктор, в Ореш са останали 6 възрастни и 15 дребни свине. По–притиснително е, че в 10-километровата ветеринарна зона има индустриален свинекомплекс с към 30 000 животни.
Потвърдиха първи случай на чума при диво прасе в Плевенско Регистрирани са 7 случая на незаконно изнасяне на месо без документи от инфектираните зони
Местните управляващи обаче твърдят, че са взети най-строгите карантинни ограничения болестта да не бъде пренесена там. Във фермата, в която работят 150 души се прави стерилизация. На служащите е неразрешено да внасят храна в комплекса, всекидневно се обработва и против комари. Това единствено удостоверява подозрението на хората, че болестта се популяризира посредством насекомите.

В Ореш обаче не става дума за огнище на болестта Африканска чума по свинете, а умъртвяването на животните е по-скоро превантивна мярка против болестта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР