Откри се портретната изложба „Спомен за Камелия“ в Галерия „Арт

...
Откри се портретната изложба „Спомен за Камелия“ в Галерия „Арт
Коментари Харесай

Портретна изложба „Спомен за Камелия“

Откри се портретната галерия „ Спомен за Камелия “ в Галерия „ Арт 36”. Тя се провежда в памет на собственичката на галерията Камелия Чекарлиева-Минчева, която е основателка на първата частна изложба в София след демократичните промени.

Камелия Минчева си отиде от този свят на 1 май и не доживя 30-годишнината на галерията си - на 26 октомври 2020 година. Тогава тя сигурно щеше да опише забавни епизоди от познанствата и другарствата си с огромните художници, излагали в галерията. За хора като Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Иван Кирков, Георги Баев, Георги Божилов-Слона, Светлин Русев, Любен Зидаров, Магда Абазова, Цанко Панов, Георги Трифонов, Вихрони Попнеделев, Кольо Карамфилов, Драган Милев-Дари, Никола Буков-Букчето, Захари Каменов, Чавдар Петров, Вежди Рашидов, Петър Змийчаров, Димо Колибаров, Свилен Блажев, Веско Велев, Елена Панайотова, Елза Гоева, Атанас Атанасов, Станимир Желев, Донка Павлова, Гълъб Гълъбов, Дафина Моллова, Стефан Лютаков, Румен Богданов, Атанас Хранов, Кирил Божкилов... Общо над 200 имена.

Но вместо това в този момент художниците описват за Камелия Минчева, запечатвайки я на платната си такава, каквато са я виждали – за едни българската Марлене Дитрих, за други - въплъщение на отдадения галерист - оня, който като приближен другар се радва на картините и компанията ти и най-много на опцията да ги показа по най-достоен и въодушевяващ метод. Тази Камелия ни гледа от портретите на Чавдар Петров, Атанас Атанасов, Драган Милев-Дари, Станимир Желев, Донка Павлова, Гълъб Гълъбов, Дафина Моллова. В същото време фотографът Ани Петрова е документирала създаваната от галеристката атмосфера в близо 200 фотоси, от които 15 са изложени, а останалите могат да бъдат прегледани.

Дали остава нещо, което нито художниците, нито фотографът са съумели да уловят? Във фотографиите е запечатан влюбеният в изкуството бохемски дух, ликуващ в галерията, за която още в самото начало на съществуването във вестник „ Култура " пишат, че „ в политиката на госпожа Чекарлиева-Минчева не се вмества всеобщата доходоносна продажба ".

Има ги и доказателствата на признанието на значително изкуствоведи, че харесват „ Арт 36”, защото „ душата има потребност от интелектуален уют и предизвикателство”. А е същинско предизвикателство, както да дадеш път на млади художници, по този начин и да отговориш на високите критерии на одобрени имена, чийто обожател си години наред, доста преди да започнеш да се занимаваш професионално с излагане и продажба на изкуство. Но Камелия Чекарлиева - Минчева го прави като че ли с лекост - дали тъй като сбъдва фантазията си, родила се във Франция, или тъй като не крие, че „ галерията е нейният живот " (в името на галерията тя прави отпратка към годината си на раждане) - тук надали можем да дадем прецизен отговор...

Разбира се, където в изкуството „ се забъркват цифри ", има опция за най-различни тълкования. Камелия Минчева по специалност е била инженер-химик, работила е в теоретичен институт, и може цифрата 36 да й е напомняло на 36-ия детайл в Менделеевата таблица - криптонът. Безцветен газ при естествени условия, само че подложен в мощно електрическо поле, излъчващ синкаво-бяла светлина. В „ Арт 36 " Камелия Минчева се е радвала доста на подобен развой - че в нея самите художници могат да видят по по-различен метод своите картини. Но не поради някакво изключително първокласно осветяване или лакираност, а просто поради самата аура на мястото, където, както споделя галеристката, „ всичко е направено с другарство и обич ". Любов, на която художниците дължат една от дребното запаметяващи се оценки за съсловието им.

Чествайки десетата годишнина на галерията си през 2000 година, Камелия признава: "Има нещо доста мощно, което запази художниците в днешно време. Ние сме станали някак си по-невярващи, по-предпазливи. А те си останаха по-наивни, по-добри ". След като разгледате изложбата „ Спомен за Камелия”, ще разберете. Тя ще продължи до 23 юни и ще е отворена от вторник до събота - от 14.00 до 18.30 часа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР