Откраднатият Ван Гог е предаден на холандски детектив в чанта на Ikea

...
Картина на Ван Гог, открадната от холандски музей през март
Коментари Харесай

Картина на Ван Гог, открадната от холандски музей през март 2020 г., е отново в сигурни ръце след три-и- половин година мисия, за да я възстанови.

Холандският арт детектив Артър Бранд каза, че е получил 139-годишната картина във възглавница и Ikea чанта от мъж, който дойде до входната му врата.

"Направих това в пълна координация с холандската полиция и знаехме, че този човек не е замесен в кражбата“, каза той.

През 2021 г. професионален престъпник беше осъден на осем години затвор за инцидента.

Но дотогава картината, струваща няколко милиона евро, вече беше сменила собственика си.

Първоначално през пролетта градината на пасторския дом в Нюенен беше открадната от холандския град Ларен, югоизточно от Амстердам. Крадецът разби две стъклени врати в музея на Сингър с чук в началото на блокирането заради коронавируса.

Тя е била заета от музей в североизточния град Гронинген, който приветства възстановяването на творбата като „чудесна новина“.

Крадецът, роден във Франция, 59-годишният Нилс М, който живееше на кратко разстояние от Ларен, беше осъден за кражба на произведението, както и за Картина на Франс Халс няколко месеца по-късно от музей в Лирдам, близо до Утрехт. Неговата ДНК е намерена и на двете местопрестъпления.

Според прихванатите от полицията комуникации картината на Ван Гог от 1884 г., известна още като Пролетна градина, е била придобита от престъпна група, която възнамерява да го използва в замяна на по-кратки затворнически условия.

Г-н Бранд, който е сътрудничил на холандската полиция при издирването на работата, каза пред BBC че са знаели, че ще преминава от една група в друга в престъпния свят, тъй като никой няма да иска да го докосне.

Били са му изпратени снимки с „доказателство за живот“ на Ван Гог още през юни 2020 г.

Накрая с него се свърза мъж в Амстердам, който предложи да го върне в замяна на пълна поверителност, отчасти защото се превърна в главоболие да продължи да държи картината.

"Бях на рожден ден и той чакаше под едно дърво и ми обясни защо иска да направи това", каза г-н Бранд пред BBC.

След това картината му беше предадена в дома му в понеделник следобед, докато директорът на музея Гронингер чакаше на ъгъла в бар, за да удостовери автентичността на произведението.

Беше защитено от възглавница, която беше покрита с кръв, добави той, тъй като мъжът беше порязал пръст, докато го изваждаше.

Говорител на отдела за престъпления в областта на изкуството на холандската полиция потвърди, че откритата картина е автентична, а Андреас Блюм, ръководител на музея Гронингер, изрази радостта си от нейното безопасно завръщане.

"През последните години започнах да се чудя: ще бъда ли все още наоколо, за да го видя [връщане]?... Веднага видях, че е оригинално. Леко е повредено, но може да бъде поправено“, каза той пред уебсайта на De Telegraaf. може да отнеме седмици или месеци, преди да се върне отново на дисплея.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР