Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова статуя на

Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова статуя на ...

Открадната в Индия древна статуя на Буда открита в Лондон.

Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова статуя на Буда от XII в. беше открита в Лондон и ще бъде върната в азиатската страна, съобщиха от британската полиция.

Статуята със сребърни инкрустации е била открадната от Музея на археологическите проучвания на Индия в Наланда в източната част на страната през 1961 г.

⭕ A 12th century Buddha statue stolen from India 57 years ago is to be returned to the Indian High Commissioner by the Metropolitan Police Service (MPS). The statue with silver inlay, is one of 14 statues stolen in 1961. via
ℹ️
— ArchaeologyIN (@Archaeology_IN)

През март т.г. статуята бе забелязана на търговско изложение във Великобритания, което доведе до разследване от звеното за изкуство и антиквариат на британската полиция. На собственика и търговеца, опитали да продаде експоната, не са повдигнати никакви обвинения, тъй като двамата се съгласили статуята да бъде върната в Индия.

Днес статуята беше предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на официална церемония. "Това подчертава как правоприлагането и лондонският пазар на изкуство работят ръка за ръка, за да доставим на света положителна културна дипломация", заяви министърът на изкуствата Майкъл Елис в изявление по случая.

A 12th century Buddha statue stolen from India 57 years ago has been returned to the Indian High Commissioner in London
— Press Association (@PA)

"Особено внимание трябва да се обърне на бдителните информатори, които ни съобщиха, че липсващата статуя е била намерена след толкова много години", допълни детектив Софи Хейс от полицията.

Източник: dariknews.bg