Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова статуя на

...
Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова статуя на
Коментари Харесай

Открадната в Индия древна статуя на Буда открита в Лондон

Открадната от индийски музей преди 57 години бронзова скулптура на Буда от XII в. беше открита в Лондон и ще бъде върната в азиатската страна, оповестиха от английската полиция.

Статуята със сребърни инкрустации е била открадната от Музея на археологическите изследвания на Индия в Наланда в източната част на страната през 1961 година

⭕ A 12th century Buddha statue stolen from India 57 years ago is to be returned to the Indian High Commissioner by the Metropolitan Police Service (MPS). The statue with silver inlay, is one of 14 statues stolen in 1961. via
ℹ️
— ArchaeologyIN (@Archaeology_IN)

През март т.г. статуята бе видяна на комерсиално ревю във Англия , което докара до следствие от звеното за изкуство и антиквариат на английската полиция. На притежателя и търговеца, пробвали да продаде експоната, не са повдигнати никакви обвинявания, защото двамата се съгласили статуята да бъде върната в Индия.

Днес статуята беше предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на публична гала. " Това акцентира по какъв начин правоприлагането и лондонският пазар на изкуство работят ръка за ръка, с цел да доставим на света позитивна културна дипломация ", съобщи министърът на изкуствата Майкъл Елис в изказване по случая.

A 12th century Buddha statue stolen from India 57 years ago has been returned to the Indian High Commissioner in London
— Press Association (@PA)

" Особено внимание би трябвало да се обърне на бдителните информатори, които ни оповестиха, че изчезналата скулптура е била открита след толкоз доста години ", добави детектив Софи Хейс от полицията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР