Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от бронзовата статуя на поетите

...
Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от бронзовата статуя на поетите
Коментари Харесай

Вандализъм! Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от пл. ”Славейков”

Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от бронзовата скулптура на поетите Пенчо и Петко Славейкови в центъра на София.
Композицията на Георги Чапкънов осъмна без детайла, на който се подпира писателят, единствено шест месеца, откакто беше конфигурирана обновената статуя.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става обект на сходен вандализъм. В началото на ноември 2015 година бронзовата комбинация осъмва с килнат бастун.

През септември 2009 година пък гола жена поругава паметника на Славейкови татко и наследник, като се снима гола на скулпотрата.

Тази година паметникът още веднъж провокира разногласия и полемики. Той мина през цялостна реституция, след която беше върнат на мястото си с нова сянка под краката на поетите. Мнозина бяха подразнени, че новата сянка е излъскана до искра за разлика от предходната, която изглеждаше съзнателно патинирана.

Композицията на Пенчо и Петко Славейкови е основана по концепцията на проектант Станислав Константинов и е осъществена от Георги Чапкънов. Скулптората притегля както туристи и гости на столицата, по този начин и жителите на София.

Мнозина се снимат, седнали до фигурите на двамата поети.

Други скулптори на Чапкънов също са ставали обект на обири и вандализъм. Така да вземем за пример пред входа на ул. " Ангел Кънчев " 3 той украсява стълбите с бронзов бръшлян, из който имаше дребни гущери, птички и други дребни фигурки.

Елементите бързо започнаха да изчезват от фината украса, по тази причина най-сетне скулпторът беше заставен да демонтира цялата комбинация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР