Откраднаха археологическа находка в Стара Загора. Удължен череп на млада

...
Откраднаха археологическа находка в Стара Загора. Удължен череп на млада
Коментари Харесай

Вандали откраднаха череп от древна гробница в Стара Загора

Откраднаха археологическа находка в Стара Загора. Удължен череп на млада жена е липсващ от гробницата, открита на улица „ Христина Морфова “. Това заяви шефът на Регионалния исторически музей - Петър Калчев.

Проучванията вървят постепенно, тъй като в гробницата е мъчно да се диша и да се работи. На входа на неповторимата гробница са открити общо 5 скелета - 4 от тях на мъже и един на жена на към 30 години. Тя е имала двойна превръзка за удължение на черепа, което е особено за доста народности, сподели още Петър Калчев. Той изясни, че са били нужни още изследвания, с цел да се разбере кой скелет към кой череп принадлежи, защото са разбъркани.

Директорът на РИМ-Стара Загора дефинира кражбата като вандалска демонстрация, защото долната челюст на черепа е останала на място, а и не липсват никакви други артефакти. В момента тече следствие по случая.

" Камери са снимали причинителите, само че те са с качулки и очила. За страдание се следи наклонност на такова отношение към културното завещание. Проблемът е доста комплициран. Той е на цялото общество. Мисля, че причинителите са младежи, които са решили да покажат какво могат макар защитата на обекта ", сподели Петър Калчев пред БНР.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР