Отказът от руски енергоносители ще принуди държавите от Европа да

...
Отказът от руски енергоносители ще принуди държавите от Европа да
Коментари Харесай

Блумбърг разкри колко ще струва на европейците отказът от руски енергоносители

Отказът от съветски енергоносители ще принуди страните от Европа да вкарат спомагателни ограничения в поддръжка на енергийните и комуналните компании, които в последна сметка могат да натоварят финансово елементарните жители тази зима с общата сума от 200 милиарда $.

Според оценките на организация Блумбърг, обстановката наподобява на резултата на енергийно домино, където „ всяка плочка коства милиарди евро”.

„ Една банкрутирала енергийна компания повлича със себе си цялото държавно доставяне. „ Когато обстановката се обясни, общата сума за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима ще надвиши с лекост 200 милиарда долара”, се споделя в материала.

Агенцията е на мнение, че според от това по какъв начин се усилват цените на газа и електрическата енергия, от ден на ден европейски компании ще търпят загуби. Германскиат вносител на съветски газ „ Uniper” " неотдавна на практика претърпя провал " и на 8 юли изпрати молба до немското държавно управление с искане за помощ за финансовото му стабилизиране. Енергийната компания чака 10 милиарда евро (10,1 милиарда долара), напомня Блумбърг. Във Франция национализацията на корпорацията EDF може да коства на Париж повече от 8 милиарда евро (8,08 милиарда долара). А тези две компании са единствено " върхът на айсберга ".

" Единственият метод енергийните компании да оцелеят е да трансферират последствията от повишението на цените върху потребителите ", счита Блумбърг. Но в случай че това се случи, по данни на капиталовата банка Goldman Sachs европейските консуматори ще би трябвало да заплащат за електрическа енергия и газ470 евро, което е нарастване с 290% в съпоставяне със средата на 2020 година

" Разходите в последна сметка ще бъдат поети от данъкоплатците - или директно и в този момент, заради повишението на цените на електрическата енергия и газа, или по-късно, само че за дълъг интервал от време, под формата на нарастване на налозите за избавяне на енергийните компании ", предизвестява банката.

Според оценките на отчета общият дълг на европейските енергийни и комунални компании през второто и третото тримесечие на 2022 година е надхвърлил 1,7 трилиона евро, защото са принудени да вземат заеми, с цел да покрият разноските, свързани с възходящите цени на газа и нефта. Междувременно през четвъртото тримесечие на 2019 година общият дълг възлизаше на към 1,1 трилиона евро. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР