Отказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге

Отказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге ...

Проф. Божидар Димитров: В Македония избухна страшен скандал.


Отказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге Иванов е ясен знак, че България не иска да се меси във вътрешните работи на Македония. Това коментира проф. Божидар Димитров пред Novini.bg.

По думите му в Македония избухна страшен и невиждан скандал - президентът изгони министър-председателя Заев и външния министър Никола Димитров след две минути среща.

Ако Бойко Борисов и външният ни министър бяха посрещнали македонския президент, това щеше да означава, че взимаме страна в избухналия скандал.

Проф. Димитров подчерта, че името на президента на Македония е Георги, а той нарочно го е сменил на Георге, за да звучи “по-македонско”.

По думите му европейският път на Македония може да изглежда по два начина.

Единият - македонското общество да се съгласи на това име, за което той е скептичен. И вторият начин е България да улесни даването на гражданство на македонците, които желаят и така "поединично да вкараме целия македонски народ в ЕС".

Припомняме, министър-председателят Бойко Борисов отказа срещата си с македонския президент Георге Иванов. Тя трябваше да се състои утре.

Мотивът за отказа е, че македонският президент изгони премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония.

Източник: fakti.bg