Отказът на някои професионални футболисти във Франция да участват в

...
Отказът на някои професионални футболисти във Франция да участват в
Коментари Харесай

Футболисти отказаха да носят фланелка с цветовете на дъгата и бяха отстранени от мач

Отказът на някои професионални футболисти във Франция да вземат участие в акция в поддръжка на толерантността провокира бурни реакции.

По случай идния Ден против хомофобията (17 май) играчите от Лига 1 и Лига 2 на Франция този уикенд носеха фланелки в цветовете на дъгата, с които да изразят поддръжката си към ЛГБТК+ общността. Преди мача на терен беше подложен и афиш: " Гей или хетеро: всички носим една и съща фланелка ".

Не всички футболисти обаче пожелаха да вземат присъединяване в акцията. Особено неодобрение провокира мачът сред ФК " Тулуза " и " Нант ", в който общо четирима играчи не пожелаха да облекат екипите си с цветовете на дъгата. Поради това трима играчи бяха осъдени, а различен остана отвън играта.

Националният съюз на професионалните футболисти (НСПФ) съобщи, че не е работа на футболистите да изпращат " групови послания ". Съюзът е сюрпризиран, че клубовете въобще са ги помолили да го създадат.

Защитникът на ФК " Тулуза " Закария Абухлал написа в Twitter: " Уважението е полезност, на която доста държа. Това се отнася както за другите, по този начин и за моите персонални убеждения. Затова не считам, че съм най-подходящият човек за присъединяване в тази акция "

Треньорът на ФК " Стад Брест 29 " Ерик Рой дефинира дейностите на лигата като " пагубни " - коментар, който провокира необятна рецензия в обществените мрежи.

" Можете да видите, че има играчи, които имат проблем с това. Всеки е свободен да показва мнението си. Аз персонално нямам проблем с това. Но има играчи, които може да имат проблем ", сподели той.

В полемиката се включи и представителят на френското държавно управление Оливие Веран, като съобщи, че е значимо полезностите, които " ни сплотяват ", да бъдат защитавани - " а спортът е и за това ". Според него " хомофобията не е мнение, а закононарушение ".

" Ние не желаеме да се включите в шествието за Прайда. Искаме единствено да бъдете солидарни против хомофобията ", споделя Йоан Лемер, президент на организацията, която води акциите против дискриминирането във френския футбол.

Лемер прикани футболните клубовете за повече ангажираност по въпроса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР