„Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция

...
„Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция
Коментари Харесай

Руски сенатор към България: Добър урок за София

„ Отказът на България от „ Южен поток “ беше груба неточност. Турция незабавно употребява своя късмет, а Федерална Република Германия строи „ Северен поток-2 “. Добър урок за София “, написа сенаторът Алексей Пушков в „ Туитър “.

Повод за това изявление стана изявление на българския президент Румен Радев, който е на посещаване в Русия. Той съобщи пред „ Комерсант “, че България желае директни доставки на съветски природен газ през Черно море.

ВИЖТЕ СНИМКИ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ В РУСИЯ

Днес Радев ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин в Сочи. Това е първата двустранна среща на президентите на Русия и България за последните 10 години.

България най-подходяща за център за газов хъб

Русия стопира преноса на газ през България с „ Турски поток”

Как „ Газпром” отговори на ултиматума на Меркел

Според съветски специалисти има действителни благоприятни условия за осъществя на директна газова връзка сред двете страни.

„ България има избрани шансове. Първата права на „ Турски поток “ е издигната до крайбрежията на Турция. Напълно е допустимо втората права да бъде издигната до акваторията на България “, счита водещият специалист на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

Според него за всички ще бъде преференциално, в случай че маршрутът на втората тръба премине през България. Експертът добави, че към този момент са подписани нужните междуправителствени съглашения за това. „ Но не би трябвало да се чакат свръхпечалби от преноса или някакви отстъпки в цената. Обемът няма да бъде огромен “, разясни Юшков.

Първият заместник-председател на Комитета по енергетика на Държавната дума Игор Ананских счита, че строителството на „ Български поток “ ще зависи от съответните дейности на управляващите в София.

„ Без подозрение, газотранспортната система на България е доста развита. По принцип, тя е комфортно място за вход на съветския газ. И пътят за Южна Европа е по-кратък. Плюсовете са доста. Не е инцидентно, че по-рано „ Южен поток “ беше плануван през България. Но, за жалост, Европейски Съюз направи по този начин, че планът да бъде отсрочен. До огромна степен сега доста неща зависят от България и от нейните съответни дейности, а не от приказки. Русия е подготвена да се върне към разискването на „ Южен поток “, или по този начин нареченият „ Български поток “ при по-ясна позиция на България “, разяснява Ананских.

„ Това не беше политически план, затова не трябваше да се регистрира мнението на Европейски Съюз. Ние неведнъж се опитахме да кажем това на българите. Тъй като планът е пазарен, затова, той зависи непосредствено връзките сред Русия и България “, акцентира Ананских.

Отказ Болгарии от Южного потока был грубейшей ошибкой. Турция тут же ухватила собствен късмет, а Федерална Република Германия строит Сев. поток-2. Хороший урок для Софии.
— Алексей Пушков (@Alexey_Pushkov) May 21, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР