Отказът на акционерите на Газпром“ да изплатят дивиденти за най-добрата

...
Отказът на акционерите на Газпром“ да изплатят дивиденти за най-добрата
Коментари Харесай

Защо Русия умишлено отказа парите на “Газпром”

Отказът на акционерите на „ Газпром “ да изплатят дивиденти за най-хубавата финансова 2021 година в историята му провокира стихия освен на фондовите пазари, само че и измежду популацията. В последна сметка „ Газпром “ е една от най-големите съветски компании, а страната е главният адресат на тези дивиденти. Защо тогава за първи път от 23 години страната не утвърди изплащането на стотици милиарди рубли на себе си от газовия монополист?

Акциите на „ Газпром “ по време на търговията на 30 юни незабавно паднаха с 32%, до 202 рубли - единствено няколко минути откакто компанията разгласи, че е решила да не изплаща дивиденти на своите акционери за 2021 година Преди тази вест акциите на „ Газпром “ костваха над 310 рубли.

Дълбочината на рухването повдига въпроси, защото акциите на същата „ Сбербанк “, която през днешния ден също разгласи неизплащане на дивиденти за 2021 година, паднаха единствено с 5,72%. Освен това ТГК-14, „ Россет “, ГАЗ и „ Височайши “ също отхвърлиха да изплатят дивиденти в четвъртък.

„ Черният “ четвъртък обаче беше единствено за „ Газпром “, което в последна сметка срина целия съветски пазар. Индексът на Московската борса след сесията се намали със 7,30% до 2204,85 пункта, РТС на $ падна с 4,81% до 1345,01 пункта. Трябва да се означи, че рублата, съчетана със спада на цените на петрола, въобще не видя тези проблеми - тя още веднъж се върна към подсилване. Уникалната обстановка с рублата, която живее настрана от останалия стопански свят, изисква ексцентрични решения от управляващите.

Защо четвъртък стана " черен " единствено за „ Газпром “? Решението на акционерите на годишното заседание беше цялостна изненада за вложителите. Първо, единствено преди месец бордът на шефовете на самия „ Газпром “ съобщи, че възнамерява погашение на дивиденти и смяната в решението се оказа неочаквана.

„ В съветската процедура на корпоративно ръководство има извънредно редки случаи, когато акционерите не са одобрили дивиденти, предложени от борда на шефовете, изключително откакто дивидентите на „ Газпром “ трябваше да бъдат рекордни “, сподели Наталия Милчакова, водещ анализатор във „ Фрийдъм Финанс “. И това рядко събитие се случи.

Второ, отводът да се изплащат дивиденти е неповторим за компанията, защото „ Газпром “ изплаща дивиденти постоянно 23 години поред. В същото време 2021 година беше най-хубавата година за него от финансова позиция. Той получи рекордно висока чиста облага от над 2,16 трилиона рубли, до момента в който дълговата тежест остава ниска. Следователно изплащането на дивиденти не би подкопало финансовото положение на компанията.

Случаят със „ Сбербанк “ е малко по-прост. „ Първоначално никой не очакваше дивиденти от „ Сбербанк “, даже по привилегировани акции. Защото още през март Банката на Русия предложи на всички съветски банки, попаднали под ограничавания, да откажат да изплащат дивиденти за 2021 година Следователно решението на акционерите на „ Сбербанк “ дава отговор на упованията на вложителите, за разлика от обстановката с „ Газпром “, изяснява Милчакова.

„ И най-после, пазарът реагира с толкоз мощен спад на акциите на „ Газпром “, защото мнозина възприемат отхвърли за погашение на дивиденти като самопризнание за неустойчивостта на компанията, макар че това е изцяло погрешно “, показва Артем Деев, началник на аналитичния отдел на „ АМаркетс “.

„ Причините за това решение са напълно разбираеми: компанията се нуждае от огромни средства, с цел да поддържа износа на нужното равнище, което изисква нови огромни инфраструктурни планове. Газопроводите са нужни за доставка на газ в Китай, тъй като има единствено един маршрут – „ Силата на Сибир “. За да заемем забележителен дял на пазара на полутечен природен газ, е належащо да се развиват планове, от които задгранични сътрудници са се отдръпнали преди този момент “, изяснява Деев.

От друга страна, „ Газпром “ претърпя загуби от вложения в „ Северен поток-2 “, който в този момент е замразен и не се знае дали въобще ще проработи. Освен това имаше проблеми с поддръжката на техническото съоръжение, належащо за изпомпване на газ през „ Северен поток-1 “. И в случай че Германия не реши казуса с канадските наказания, има опасности от прекъсване и на този газопровод, с последващите последствия от понижаване на износа на газ за Европа.

Освен това „ Газпром “ краткотрайно усили налога за рандеман на потребни изкопаеми, заради което компанията ще би трябвало да заплати спомагателни 416 милиарда рубли в бюджета.

В същото време, съгласно Милчакова, под формата на дивиденти страната може да получи 200 милиарда повече от „ Газпром “ - 624,6 милиарда рубли. Но вместо това страната като главен акционер (притежава 50,2% от акциите) се лиши от тези пари.

Но въпреки всичко може да получи " своето " в малко скъсен вид и по различен метод - посредством увеличение на налозите. Оказва се, че страната е разрешила на „ Газпром “ да резервира към 200 милиарда рубли за своя сметка, плюс още 622 милиарда рубли за сметка на други акционери, които са изгубили дивиденти. Общият размер на дивидентите трябваше да бъде 1,244 трилиона рубли. От тях „ Газпром “ съумя да задържи повече от 800 милиарда рубли.

„ Газпром “ не е първата и няма да бъде последната компания, която отхвърля да изплаща дивиденти в лицето на сложна обстановка със наказания. Но „ Газпром “ притегля нараснало внимание от страна на жителите, защото е една от най-големите компании в страната и нейното показване (включително на фондовата борса) се трансформира в маркер за световни промени в локалната стопанска система. По същия метод, да вземем за пример, хората биха могли да реагират на решенията на „ Роснефт “, споделя Деев.

Според него управлението на компанията е взело непопулярно, само че стратегически вярно решение. Падането на акциите на компанията към този момент не е толкоз ужасно. „ Но в бъдеще съществуването на финансова възглавница ще разреши на „ Газпром “ да поддържа темпото на развиване и доставки в чужбина. Компанията ще употребява парите, с цел да подсигурява, че след известно време нейните резултати също ще останат високи, което е в полза на страната, популацията и акционерите “, заключава специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР