Отказът да бъдат допуснати на френска земя българските сезонни работници

...
Отказът да бъдат допуснати на френска земя българските сезонни работници
Коментари Харесай

Френски адвокат: Не може да се отказва достъп на българи до френска земя

Отказът да бъдат позволени на френска земя българските сезонни служащи е непозволен, съгласно юриста на върнатите от Франция българи Кантен Декамп, заяви БНР.

Припомняме, 70 българи бяха блокирани на летище " Шарл де Гол " в Париж при опит да влязат във Франция. Те са пристигнали на 5 май с контракти за сезонна работа. Имат и адрес, на който да бъдат настанени, само че не дават отговор на изискването да живеят непрекъснато във Франция, с цел да бъдат позволени в страната. Според признатите ограничаващи ограничения поради пандемията, локалните управляващи позволяват влизане на жители от Европейския съюз, единствено в случай че имат непрекъснато местопребиваване във Франция.

Адвокат Декамп чака още в границите на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на сънародниците ни против недопускането им на френска територия.

Твърде евентуално е обаче съдът да изиска започването на нова процедура. Юристът е уверен, че българите са в правото си да получат правдивост от френското правораздаване.

" Смятаме, че не може да се отхвърля достъп до френска земя на български жители, в случай, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на желае. Другата е, че те са били сложени в особени условия - да чакат в нещо, което е сред хотел и затвор. Телефоните им са конфискувани, няма интернет. И това е посягане над човешките права. Може да се каже, че изискванията са унизителни. " - разяснява юристът.

Декамп споделя, че в практиката си в последно време е имал и други сходни случаи.

" Имахме шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище Роаси и желали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали 4 дни. След това били освободени. Имаше и други сходни с италианци, германци, шведи. Просто зависи на какъв служител на реда ще попаднеш. " - добавя юристът.

Според френския юрист, някои служители на реда евентуално вземат решение на случаен принцип да пратят в зоната за изчакване разнообразни съмнителни хора. В случая с българите обаче става дума не за изолирани проблеми, а за огромна група хора, които идват с контракти да работят. И това, че сходно нещо се прави на над 70 души заедно, по думите му е тревожно. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР