Отказахме се изцяло от бала заради семейства с Ковид-19, казва

...
Отказахме се изцяло от бала заради семейства с Ковид-19, казва
Коментари Харесай

3 сценария за учебната година

Отказахме се напълно от бала поради фамилии с Ковид-19, споделя Диян Стаматов в изявление за вестник " СТАНДАРТ " Първолаците може да са на групи в клас, огромните - отдалечено Купихме пръскачки за стерилизация на класните стаи Дигиталните термометри се оказаха безрезултатна вяра Не имам вяра да има съкратени учители, в случай че не влязат в час поради случаи на ковид
- Г-н Стаматов, по какъв начин би почнала при тези променливи ковид-данни идната образователна година? Знам, че МОН предвиждаше три сюжета, само че кой е най-удачният?
- Аз бих погледнал трите разновидността по-скоро съгласно привлекателността им за родители, учители и възпитаници. Всички желаеме да стартират в действителна конюнктура, с обикновено наличие на учители и възпитаници и в действителна учебна среда. Това предпочитание идва от обстоятелството, че в последните пет месеца на отдалечено образование, даже и там, където се получи доста добре всичко, контактът липсваше. Имаше слаба социализация и не е добре нещата да не престават в същия тип.
Втората по степен на приемане е обстановката на смесено образование. Тя е най-реалистичната, тъй като даже в едно учебно заведение от 600 възпитаници постоянно ще има най-малко 5-6 със признаци на ковид. Съгласно практиката, която е и в детските градини, те се затварят, дезинфекцира се и след два или три дни децата се връщат.
Ако това се приложи в учебно заведение, ще бъдем в извънредно сложна в чисто физическо отношение реалност. Сградите на учебните заведения са огромни, тяхната стерилизация е доста по-трудна, скъпа и това би довело до сериозен проблем. А по едно и също време с това учениците би трябвало да учат отдалечено, когато дезинфекцията се прави. Знаем прелестно по какъв начин, откакто учениците се върнат, би трябвало интервал на адаптиране. Тоест това е допустимо най-реалистичният, само че и най-трудният вид. А третият, който е най-неприложим за всички, е да продължим в напълно отдалечен вид.
- Защо?
- Заради дефицитите, които сме забелязали от началото на отдалечената подготовка. Неприемлив е и поради това, че се ангажират родителите, изключително при по-малките деца, а те имат и спомагателна претовареност. Дистанционният формат ще бъде съвсем неупотребим за учениците, които наесен ще са в първи клас. Те и тази година изпуснаха финала на подготовката в детската градина. Няма по какъв начин да се случи по този начин, че да стартират в отдалечен формат. Моето мнение за първи клас е, че даже да виждаме обстановки, в които имаме установен ковид, класът би трябвало да се раздели на две половини и да може да останат по 10 деца в стая, в случай че другите възпитаници учат отдалечено. Поне до края на първия образователен период, когато завърши тяхното обикновено ограмотяване, както е съгласно образователната стратегия.
- А втори и трети клас?
- Ами там също може да се приложи ненапълно класовете на две половини, защото родителите им са на работа, а те са прекомерно дребни, и ненапълно разбъркан модел. Хубавото е, че стартира занапред да се приказва по тази причина, какви са пътищата напред. Прави усещане, че в обществените мрежи има доста мощно неодобрение във връзка с всичко, като се изключи образованието в действителна образователна среда. Но родители и учители в действителност не си дават сериозна сметка, че когато учениците са в учебно заведение, отговорността е на учителите и шефа. И там те би трябвало да са здрави.
- Имахте едни термометри, с които мерихте температури преди изпита?
- Това беше една безрезултатна вяра. Пълното отчаяние пристигна по време на националното външно оценяване в седми клас, тъй като влизаха огромни групи възпитаници и се оказа, че болшинството от тях са с под естествената температура.
- Мъртви души?
- Загинали... Не можем да разчитаме на тези термометри, макар че сме платили по 100-120 лв. за тях. Ние сами си ги купихме, само че се оказа, че не дават никаква информация. Това, което вършим, е че закупихме четири неща, на които преди време викахме " пръскачки ", тъй като с тях пръскахме лозята. Разчитам с тях да пръскаме с дезинфектанти класните стаи и разгадавам най-вече да помоля това да вършат учителите по физическо образование и на майстора по поддръжката, тъй като това е много тежко физическо занятие.
- А по какъв начин самите учители понесоха този интервал, някои от тях са в рискова група и възраст? Имат ли подготвеност да се върнат, в случай че им се каже, че годината ще стартира постоянно?
- Доста спорни са мненията. И считам, че тази диаметралност ще се задълбочи с дните до началото на новата образователна година. Много от сътрудниците, вместо да се успокоят, се тормозят. В момента вършим записване и за първи, и осми клас, и ми прави усещане, че са на противоположни позиции. Има такива, които се тормозят извънредно доста и не желаят по никакъв метод да стане дума за възобновяване на образователния развой, и други, които са в другата прекаленост - цялостно неглижиране на обстановката и никакви защитни средства. Това е другият проблем - в случай че има даже и пет на 100 отсъстващи учители, те мъчно биха могли да бъдат заместени в действителна среда.
- Ако учители откажат да се появят присъствено, дали има шефове, които биха ги съкратили?
- Точно в тази година учителите имат сензитивен излишък от отпуск, тъй като не са го употребявали. Няма да се стигне до такава  обстановка, само че ще се стигне до организационна - за ефикасното и качествено използване на образователния развой, което не е добре за самото учебно заведение. Колегите, които имат такива терзания, не го вършат напук, тъй че едва ли ще има шеф, който да каже: " Не, ще те махна ". Но пък може да се окаже, че първоначално ще има часове единствено по няколко предмета, тъй като да вземем за пример единствено тези учители са се престрашили да се появят в учебно заведение. Във виртуалната среда нямаше такива терзания, тъй като всички бяха у дома. В действителната, както разбирате, няма да бъде по този начин. Нищо няма да е същото, както преди епидемията. Човещината би трябвало в този миг да е в доста по-широк диапазон.
- А по какъв начин върви лятното учебно заведение?
- При нас няма нито един възпитаник през летните месеци. Но това, което ми направи усещане да вземем за пример, е че в Първо учебно заведение в София доста добре върви изнесеното образование - на асфалта, под чадъри и шатри. Далеч по-приятно е, когато децата са измежду природата, тъй като в класната стая температурата е много по-висока. Но като споделям, че образованието върви, имам поради, че върви социализацията на децата. Дали е дейно, е друга тематика.
- При Вас имаше ли към този момент абитуриантски бал?
- За огромно страдание, се наложи да го отменим напълно. Трябваше да бъде на 15 юли, само че го отменихме поради няколко случая на ковид в фамилии на възпитаници. Това бързо се популяризира сред зрелостниците, в началото се отхвърли една група, след това втора и най-после бал няма да има. Добре е, че реакцията на шефа на заведението, в което нашите възпитаници щяха да честват, бе доста съответна. Предложиха ваучери за всички за сумата, която са платили - било за ресторант, било за СПА центъра им, тъй че учениците няма да са финансово ощетени, само че няма да имат страстта, която биха имали преди.
- Бяха заложени нараствания на учителските заплати. На фона на спада на приходи като цяло би трябвало ли да ги има?
- Според мен би трябвало да ги има не поради самото заричане, а тъй като образованието в действителност се оказва сериозен приоритет. Дългото закъснение във времето е рационално да се компенсира. Самият % може да бъде изменен съгласно спецификата на финансовите благоприятни условия на страната, само че несъмнено не би трябвало да е дребен. А и в последна сметка отдалеченото образование избави образователната година, до момента в който страни с развити стопански системи на няколко пъти връщаха учениците си и най-после имаха отпаднала година.
- Как гледате на променените проби за изпити в седми, десети клас?
- Според мен това е верният метод, с цел да може по този начин нареченият компетентностен метод да откри своето отражение в изпита. Изпитът се трансформира с комбинирани въпроси, тъй че това ще докара до смяна в метода на подготовка и в правенето на междупредметна връзка. Това няма да промени образователните проекти, тъй че надали има смисъл родителите на учениците да търсят повече частни уроци. Тази панацея, че щом тръгнеш на уроци, мигновено ще изкараш висока оценка, се натрупа с години. А това е една наложена нелепост. Това презастраховане с вървене на частни уроци, само че за сметка на това неучене в учебно заведение, обезсмисля самия образователен развой.
 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР