Отказ за повторно преброяване на бюлетините от местния вот за

...
Отказ за повторно преброяване на бюлетините от местния вот за
Коментари Харесай

Отказ за касиране на изборите в с. Конуш получи от съда Филип Гурдев

Отказ за наново броене на бюлетините от локалния избор за кмет на асеновградското село Конуш постанови Административен съд-Пловдив. Припомняме, че делото бе формирано по тъжба на неспечлилия претендент от БДС " Радикали " Филип Гурдев. Той оспорва решението на Общинска изборна комисия (ОИК) в Асеновград, с което за кмет на селото е определен Георги Ваклушев, повдигнат от „ Българска социалистическа партия за България “.
В жалбата си до съда Гурдев показва, че то е незаконосъобразно, защото протокол на СИК 160100077 е подписан от членовете на изборната комисия, като това е станало и в наличието на брачната половинка на към този момент сегашния кмет - Вера Ваклушева, в качеството й на представител на партия. Жалбоподателят декларира, че тя " непозволено е взела участие при преброяването на резултатите от гласуването и тяхното отразяване, като не е имало регистрирани пълномощници на тази политическа мощ в ОИК-Асеновград ".
Филип Гурдев твърди, че са налице нарушавания при отразяване на действителните и недействителните гласове от извършеното гласоподаване , " като същите не са вадени една по една от изборната кутия, имало е и разбъркване на бюлетините ". Освен всичко, не му е била обезпечена директна видимост при подреждането, ваденето и броенето на бюлетините. Като други учредения за настояването си да бъдат касираниизборите в Конуш, в жалбата на претендента на ДБС " Радикали " се показва " липса на правилна дата на протокол на ОИК, разминавания с протокол на СИК, по отношение на брой гласоподаватели, брой дали своят вот, неизползвани бюлетини, действителни гласове, открити бюлетини и други ". От своя страна, кметът на селото Георги Ваклушев оспорва жалбата на Гурдев, като неоснователна. В доводите си той показва, че всички изказвания на претендента на ДБС " Радикали " се явяват недоказани.
Сред претекстовете на Административен съд-Пловдив да откаже отварянето на чувала е, че протоколът на ОИК е подписан от всички членове на комисията, като липсват вписани възражения и изключително мнение, по отношение на отразените в него резултати. Освен това, в решението на съда се показва, че не е открит по безапелационен и безспорен метод да са налице аргументи при преброяването, които да се отразяват на класирането на претендентите. " Всички изложени от жалбоподателят условия в подадената тъжба, въпреки и да касаят нарушавания, не са повлияли на крайния резултат, касаещ отчитането на фактически подадените гласове за всеки един от претендентите за кмет ", регистрират магистратите в Пловдив.
И показват, че Филип Гурдев не е декларирал желанието си за разкриване на произвеждане по оборване истинността на протоколите на СИК, както и на документите, формирани и подписани по отношение на тях. Магистратите напомнят, че с цел да бъдат оповестени изборите за противозаконни би трябвало по едно и също време да са налице две предпоставки: основни, изключително тежки нарушавания на изборния развой, относими към основополагащите демократични конституционни правила на изборното право - общо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване, както и тежестта на тези нарушавания да е от такова естество, че да е невероятно да се откри действителната воля на гласоподавателите. В случая в асеновградското село Конуш не са установени такива нарушавания, които да опорочат избора за кмет на кметство на втори тур, извършен на 03.11.19 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР