Откъсът от научното изследване на проф. Иван Еленков Орбити на

...
Откъсът от научното изследване на проф. Иван Еленков Орбити на
Коментари Харесай

Излезе "Орбити на социалистическото всекидневие" от проф. Иван Еленков

Откъсът от научното проучване на проф. Иван Еленков " Орбити на социалистическото ежедневие " е възложен от издателството " Сиела ".Книгата е част от поредицата на Института за проучване на близкото минало – " Минало несвършено ". В нея се наблюдават политиките и последствията на организационния обсег на масите, отнемането на собствеността, образуването на непосредственото обграждане и корупцията в Народна република България.

Ранни институции и нормативни
наставления по какъв начин да наподобява победният строй

Съюзът на художниците в България

Той е средищна конструкция в институционалния порядък за образ на всекидневието в посоченото време. Няма лична история и откъслечните препратки към нея през други сюжети го свързват повече или по-малко с едрия претекст за гражданската и моралната драма на обособения създател, без това да споделя нещо съответно за предишното на организацията и нейното място в политическото устройство на социализма. Първият ѝ правилник от 10 декември 1944 година я дефинира като " всеобща, професионална организация с културни цели " ; нататък постоянно биват одобрявани нови или се внасят промени на съществуващи уставни точки през 1946 и 1947 година, до момента в който се стигне до устава от 28 февруари 1948 година, където към този момент ясно бива посочено по какъв начин основните цели на Съюза са " със средствата на изобразителните изкуства да сътрудничи най-активно на националната власт за реализирането на социализма в нашата страна; да работи за прогресивното развиване на изобразителните изкуства, като съдействува щото българските художници, борейки се с безидейността в изкуството, против упадъчното буржоазно формалистично изкуство в каквато и форма да се намира то (модернизъм, импресионизъм, реализъм и пр.), и укрепвайки своето професионално майсторство, да основат високохудожествени произведения на социалистическия натурализъм ".

Тук е откривана драмата и такава след това непроменяемо е възпроизвеждана от разнообразни страни през последните едно-две десетилетия. Отвъд нея обаче документно засвидетелстваното съюзно битие се демонстрира изпълнено с практичност и кипящо от груповата сила на проведените членове, въвлечени по силата на уставната дисциплинираност в почините на новия живот с всичката им символна еуфория и символен гнет. Силно умалявайки размаха и смисъла на непрекъснато правеното, дискурсивната бистрота на уставните положения стопира изследователския взор до участта на обособения художник и прави незначителни мястото и заслугите на тази креативна организация за построяването на социализма в нашата страна; тежкият корпус на общите художествени изложения пречи да се вижда всекидневната художествена индустрия и същинския размер на нейната планова и свръхпланова продукция, изпълването с нея до краен лимит очите на хората, имали участта да живеят тогава, и провокира подценяване политическата успеваемост на непрекъснатото ѝ влияние. Поведена от логиката на институционалните дейности, една история на Съюза на художниците в България нататък следва да опише в детайли и величината на това произвеждане, значителен дял от тежестта на самата политическа система.

Трето и Пето постановления на Министерския съвет от декември 1948 година задължават всички държавни инстанции, институции, предприятия, всички просветни, културни и публични организации, без изключение, посредством Комитета за просвета, изкуство и просвета да се обръщат
към Съюза на художниците по отношение на външната декорация, вътрешното оформление и цялостната нагледна изисканост на всички акции с видно политико-обществено, стопанско и културно значение. За точното систематизиране на поръчките поради размера и с оглед тяхното художествено естество, за поименното им възлагане съгласно дотогавашните прояви и потвърдените благоприятни условия на дадени създатели, Правилникът за приложение на Третото министерско разпореждане от юни 1949 година предписва да бъде построен в границите на организацията непрекъснат Стопански съвет. Открито дилемите му се показват за " идейно-творчески ", само че той е конструкция на първо място от настоятелен порядък; всичко вършено отвън персоналната отговорност на всеки съюзен член във връзка с Общата годишна художествена галерия предстои на разглеждане и глоба от него. Документният поток от първата половина на 1950-те демонстрира съвещанията му, провеждани през ден, три пъти, когато е нужно и четири пъти седмично, при одобрявани приблизително 10–12 решения на съвещание. По тях се сътворява образът на целия забележим символен и вещен свят през първите години на социализма у нас – от настолни " релйефчета на Димитров и Сталин " през създаването на планове за жакардови одеяла " с фигури от настоящия обичай на народа ", през художественото оформление на опаковката на създавания у нас отпреди 9-ти септември сапун " Фужер " съгласно новото му наименование сапун " Нева ", до тежките грижи на решенията за въздигане на монументи из цялата страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР