Откакто Унгария освободи след съдебно решение кандидатите за убежище, Карзан

...
Откакто Унгария освободи след съдебно решение кандидатите за убежище, Карзан
Коментари Харесай

Вратите на Унгария се затварят

Откакто Унгария освободи след правосъдно решение претендентите за леговище, Карзан Мохамед Шариф Амин се усеща много уединен: множеството останали претенденти бързо са отпътували на Запад, а той не вижда приток на нови.

"Вече съвсем няма с кого да си приказвам ", оплаква се пред Агенция Франс Прес 37-годишният иракски кюрд, татко на четири деца - един от последните мигранти, намиращи се в центъра за настаняване във Вамошсабади (Северозападна Унгария).

През май Унгария бе наказана от Съда на Европейския съюз, защото от 2017 година автоматизирано въдворяваше в два "транзитни лагера " на южната си граница лицата, потърсили интернационална протекция.

Премиерът Виктор Орбан не утвърди тази "агресия на Брюксел " и още повече втвърди политиката си. Затвори тези лагери и реалокира близо 300 претенденти за леговище в центрове за настаняване навътре в страната, където малко на брой от тях взеха решение да останат, съобщи Българска телеграфна агенция.

От юни т. година той към този момент не разрешава легалното влизане на нови мигранти през границите, с което съгласно Организация на обединените нации нарушава европейското и интернационалното право. Кандидатите за леговище към този момент не могат да подават документи на унгарска земя - би трябвало да търсят подпомагане от посолствата на Будапеща в прилежащите страни.

Много малко хора го вършат. В Сърбия - страната, през която минават най-вече мигранти, едвам седем души са почукали на 31 юли на вратата на унгарската дипломатическа задача, сочат данни на държавното управление, предоставени на Агенция Франс Прес.

Унгарската организация по въпросите на убежището разполага с два месеца за оценка на тези "декларации за планове ". Ако молбата е задоволена, автоматизирано следва един месец под арест в Унгария.

Децата се въртят в краката на Карзан Мохамед Шариф Амин, до момента в който беседваме с него. Той не е поискал да замине като другите - надява се молбата му да бъде прегледана до идващия месец и да се засели в Унгария като емигрант. "В последна сметка страната е членка на Европейски Съюз, нали? Искам единствено децата ми да са щастливи ", споделя той.

И изяснява, че е избягал от Ирак, с цел да не го вземат боец. Има доста неприятни мемоари от прекараните със фамилията си година и половина в един от двата "транзитни лагера ".

"Преживяхме там повече премеждия и боязън, в сравнение с в Ирак ", отронва той. Там е родено последното от четирите му деца и Амин не е могъл да разбере по какъв начин по този начин се е получило, че те "растат в един маджарски затвор ".

Тези два лагера, опасани с бодлива тел, са построени по продължение на укрепеното гранично заграждение, издигнато по разпореждане на Орбан през 2015 година Построяването им бе наказано от Европейски Съюз, в който Унгария членува от 2004 година

Унгария, която е подписала Женевската спогодба, твърдеше, че лагерите не са от затворен вид и че претендентите за интернационална протекция не са лишени от независимост, защото могат да се завърнат в Сърбия.

Тази страна обаче отхвърляше да одобри мигрантите назад и те се озоваваха блокирани в нещо като юридическа "ничия земя ".

След освобождението му Карзан Мохамед Шариф Амин е бил трансфериран във Вамошсабади, близо до град Дьор и Словакия - по това време в опразнения център съгласно него е имало най-вече 15 души.

Заминаването на мигрантите не е ускорило разглеждането на неговия случай. Администрацията е забавила нещата "без пояснение ", установи Тимеа Ковач, адвокатка от унгарския Хелзинкски комитет - неправителствена организация, предлагаща юридическа помощ на бежанците.

"Всичко лишава доста време, децата пропущат учебно заведение, а възрастните не могат да се интегрират ", възмущава се тя пред Агенция Франс Прес.

"Правителството на процедура се е отървало от всички претенденти за леговище ", счита унгарският представител на организацията на Организация на обединените нации за бежанците Ерньо Шимон.

Според унгарската полиция обаче към 20 000 души са били хванати в Унгария от януари до август т. година при опит да обхванат в страната без документи. Те са били задържани или върнати в Сърбия.

По данни на Организация на обединените нации единствено през юли Унгария е експулсирала в Сърбия 804 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР