Откакто страната влезе в ЕС през 2007 година, носещите политическа

...
Откакто страната влезе в ЕС през 2007 година, носещите политическа
Коментари Харесай

Германски депутат: Хората се чувстват измамени от Борисов и ГЕРБ

Откакто страната влезе в Европейски Съюз през 2007 година, носещите политическа отговорност така и не съумяха ефикасно да се преборят против корупцията, да подсилят медийната независимост, да наложат правата на хората от ЛГБТ-общността и да отстранят дефицитите в правовата страна. Факт е, че под ръководството на министър-председателя Борисов в корупционния показател на „ Трансперънси интернешънъл “ страната се свлече до последното място измежду членките на Европейски Съюз. А участието на България в Европейски Съюз за доста хора е равнозначно само на шанса да потърсят по-добро бъдеще отвън страната си. Което, несъмнено, е съдбовна вероятност и в същото време най-големият проблем на страната, декларира немският народен представител Томас Хакер в изявление за

По мотив митингите в страната Хакер споделя, че настояванията, които издигат хората посредством своите плакати и викания, са недвусмислени: министър-председателят Борисов би трябвало да си върви.

"За тях промяна е допустима само без него. И импортираният от него парламентарен план няма да промени това събитие. Хората се усещат излъгани от него и от неговата партия ГЕРБ, те мечтаят за независимост, за житейска вероятност и за господство на закона. И кой ли може да им се сърди за това? Всички хора, които живеят в Европейски Съюз, би трябвало да имат сигурността, че върховенството на закона, техните човешки и цивилен права са надеждно предпазени - без значение в коя държава-членка живеят. Напълно разбирам и рецензиите на хората против Европейски Съюз. Твърде дълго, в това число и от страна на немското държавно управление, протичащото се в България оставаше без коментар, а Борисов беше защитаван от рецензии. В същото време изцяло основателно на Унгария и на Полша бяха вменявани демократични дефицити. За страдание сега откриваме, че на Европейски Съюз му липсват инструментите и механизмите, с които абсолютно да подсигурява нашите общи полезности. Опитът и с други европейски страни го демонстрира още веднъж и още веднъж ", отбелязва още немският политик.

Според него министър-председателят би трябвало да бъде оценен по това, което е постигнал за демокрацията и върховенството на закона в страната си. Протестите, които не престават и се разрастват, са пряк отговор на неговата равносметка за десетте години, прекарани отпред на страната.

"Неговата партия завзе съвсем цялата конструкция на страната, а в лицето на Иван Гешев има един всесилен основен прокурор, които също не желае правосъдна промяна ", акцентира Томас Хакер.

За Движение за права и свободи той твърди, че е демократична партия, само че напълно отчетливо пази и ползите на турското малцинство в страната. Въпреки това другите случаи на корупция, както и въздействието на Анкара върху партията са две условия, които, несъмнено, би трябвало безусловно сериозно да се вземат под око - и за които би трябвало да се приказва.

"Точно тук ние още по-решително би трябвало да сложим акцента върху такива наши полезности като демокрацията и върховенството на закона. Дебатът към Делян Пеевски го онагледява повече от ясно ", приключва Хакер.

Германският народен представител Томас Хакер е член на демократичната Свободна демократическа партия (СвДП). В Бундестага той е заместник-председател на групата за другарство с България, Молдова и Румъния, член на Комисията по европейските въпроси и ръководител на групата депутати от СвДП в Комисията за просвета и медии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР