Oткакто се издигна в бизнес практиката преди няколко десетилетия, моделирането

...
Oткакто се издигна в бизнес практиката преди няколко десетилетия, моделирането
Коментари Харесай

Има ли грешка в маркетинговия микс?

Oткакто се издигна в бизнес практиката преди няколко десетилетия, моделирането на маркетинговия микс стана в действителност стандарт за оценка на възвръщането на вложенията в маркетинговите интензивности. То задвижи милиони по света, изхарчени за маркетинг в разнообразни промишлености. Само че има един проблем. Критици считат, че това моделиране е неправилно в замисъла си.

Какво съставлява?

То е инструмент за статистическо и друго премерване на въздействието на разнообразни маркетинг тактики. И на това до каква степен са ефикасни те за бизнеса. Служи, с цел да се сформират прогнози за въздействието на бъдещи употребявани маркетинг тактики от същата компания. Под тактики се имат поради компонените на маркетинговия микс. Първоначално те бяха изброявани като 4, а в последното десетилетие към този момент са посочени за 7.

Какво споделят критиците?

Според тях моделирането е неефективно след три десетилетия на промени в медийния пейзаж по света. Твърдят, че се подценява въздействието на рекламата, и изключително необятното въздействие на малкия екран. Че се надценява промоцията. Рекламодателите са заблуждавани да купуват реклама в по-малко гледани телевизионни канали, отвън всеобщите. Което се оказва безсмислено. Погрешно маркетингът подценява рисковете на това да остане " на мрачно ", без никаква настояща акция, в продължения на седмици. Смята се, че поради дефектите на измерването на маркетинг микса фирмите не съумяват да схванат по какъв начин онлайн търсенето направи всички типове реклама по-ефективни.

Тези рецензии до неотдавна бяха самотни гласове в пространството на бързо възходящата промишленост на маркетинг статистиката. Но ще си проправят път, с изброяване на причините „ за “ и „ срещу “ от от ден на ден експерти, счита AdAge.

Един от постоянно коментираните недостатъци на измерването на микса е, че то се отнася към всички покачвания на продажбите по един и същи метод. Независимо дали са пристигнали от реклама, която е привлекла нови клиенти, платили цялостната цена, или от промоция, предиздвикала актуалните клиенти да купуват по-евтино. Рекламата притегля по-дълготрайни продажби и облаги.

Моделирането дефинира първичното влияние на рекламата, употребявайки доктрина, основана на определянето на период, след който продуктът би трябвало да бъде изтеглен от пазара, тъй като ползата към него спада. Този период е седмици или може би месеци.

Вместо това обаче би трябвало да се изследва действителното влияние на продажбите. То се случва в границите на дни. В него би трябвало да се мери честотата на покупка на продуктите. Всички тези дефекти подценяват ролята на рекламата. Уеднаквява сериозните разлики сред маркетинг проекта с включена в него реклама в рейтингова ТВ стратегия и другият проект с по-евтина реклама в по-малко гледани ТВ канали.

Когато моделът е бил създаден е било невероятно да се свързват продажбите със характерни сегменти или групи от консуматори. Днес обаче принадлежности за премерване на електронните медии разрешават това.

Новата ера в маркетинга отдава по-голямо значение на кросмедийните резултати и цифровия пейзаж. А по-взискателните клиенти упорстват за тестово изпитване на рекламното известие и качество в криейтива.

По материал в AdvertisingAge
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР