Откакто съществува нашата Асоциация, от България производителите са изтеглили общо

...
Откакто съществува нашата Асоциация, от България производителите са изтеглили общо
Коментари Харесай

17 лекарства за епилептици са изтеглени от българския пазар |

„ Откакто съществува нашата Асоциация, от България производителите са изтеглили общо 17 медикаменти. Затова призоваваме Министерството на здравеопазването и Здравната каса да обезпечат фонд, който да подсигурява за пациентите, даже да са малцина, изтеглените от българския пазар медикаменти. Сега сме принудени да продължаваме да ги търсим и купуваме от чужбина. Куфарната търговия продължава “, съобщи ръководителят на АРДЕ Веска Събева при откриването на изложбата на деца с епилепсия във връзка Световния ден на болестта.

Наскоро от българския аптечен пазар е изтеглено още едно главно лекарство за епилепсия.

С галерия на картини, нарисувани от деца с епилепсия, бе маркиран Световния ден за битка с епилепсията – 14 февруари. Изложбата „ Това е моята фантазия, харесва ли ти, мамо? “ бе показана в Ларгото под купола в центъра на София. Инициативата е на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която тази година навършва 24 години.

Събитието събра в зала 1 на Ларгото освен деца с епилепсия и техните родители, а също евродепутата Цветелина Пенкова, епилептолога доцент Петя Димова – ръководител на Българското сдружение срещу епилепсия, зам.-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев, доцент Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България, представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на труда и обществената политика, шефът на Регионалния център за поддръжка на приобщаващото обучение в София-град – Калоян Дамянов.

Евродепутатът и дипломат на хората с епилепсия от България и Европа Цветелина Пенкова разгласи, че тази година в Европарламента ще се създаде инструкция, задължаваща до 2030 година страните членки да обезпечат досегаемост на обществената среда за всички хора с увреждания.

Председателят на Българското сдружение срещу епилепсия доцент доктор Петя Димова обърна внимание, че не престават да липсват съществени медикаменти за тежка епилепсия на българския аптечен пазар. „ Не се работи и за въвеждането на от дълго време одобрени и ефикасни способи за лекуване, които у нас към момента се водят различни. Един от тях е терапия с кетодиета.

Все още на държавно равнище не се прави нищо за обучаването на експерти, които да организират кетодиета за дребните деца с епилепсия. Налага се да отправям родителите да водят децата си при сътрудници в Солун, които за наше благополучие се отнасят с схващане и ни сътрудничат “, изясни доцент Димова.

Експертът от страна на СЗО за България доцент Михаил Околийски посочи какъв брой е значимо здравното обучение в учебно заведение, за което към този момент е планувано и финансиране в бюджета на МОН. Специално за младежите с епилепсия доцент Околийски е водил персонално лекции по полово обучение и здраве в единствения към този момент в България Център за обществена рехабилитация и интеграция на хора с епилепсия в София.

От АРДЕ прецизираха, че приготвят отварянето на нов център за хора с епилепсия в Търговище. От Министерството на труда и обществената политика увериха, че скоро ще бъде направена национална карта за потребността от обществени услуги в страната и че ще спомагат за отварянето на нови центрове за обществена рехабилитация и интеграция в страната. Това е планувано в новия Закон за обществените услуги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР