Откакто Русия започна пълномащабната война срещу Украйна, вътрешнополитическите настроения в

...
Откакто Русия започна пълномащабната война срещу Украйна, вътрешнополитическите настроения в
Коментари Харесай

Дойче Веле: Духовници в Русия са принудени да се молят не за мир, а за победа

Откакто Русия стартира пълномащабната война против Украйна, вътрешнополитическите настроения в страната се трансформират. Голямата Руска Православна черква публично поддържа войната, която Кремъл назовава “специална военна интервенция ”. А духовниците, които обществено ѝ се опълчват, поемат огромен риск.

 

В наши дни храмовете в Русия са подложени на непоколебим надзор. Особено протестантските църкви, които там се назовават западни. Духовниците, които проповядват мир и слагат под въпрос войната, изпитват напрежение. Един от тях е свещеник Алберт Раткин от Калуга. Той е бил посетен от полицията преди шест месеца. Църквата му била претърсена и той е арестуван за малко, публично като очевидец в развой против различен свещеник.

" В продължение на шест часа полицията обръщаше всичко с главата надолу и ме заплашваше. Вероятно тъй като обществено показвах своите възгледи. Като свещеник имам личен канал в YouTube. Нарича се  " Поглед от парадайса " и е отдаден на религиозни и политически въпроси. Там се изричат разнообразни хора, в това число членове на опозицията. За мен беше ясно, че разпитът е обвързван по-скоро с това ", споделя свещеник Алберт Раткин.  

 

Той извадил късмет. Като очевидец бил освободен след няколко часа. Негов колега обаче е упрекнат в разпространение на дезинформация за съветската войска в сериозна обява. Очакват го до 15 години затвор.

" Почти никой не се осмелява да приказва намерено. Повечето се опасяват и просто мълчат. Аз не ги осъждам. Но се удивлявам какъв брой бързо може да се промени човек посредством пропагандата по малкия екран ", показва духовникът.


В Русия по-малко от един % от популацията е протестантско. Около 75% са православните християни. Техният нравствен лидер, патриарх Кирил, твърди, че противозаконното навлизане на Русия в Украйна е самоотбрана.

" Ние не желаеме да се бием с никого. Русия в никакъв случай не е нападала никого ", акцентира патриархът.

Той твърди, че съветските бойци, които се борят в Украйна, просто извършват своя дълг. " Ако някой загине, то той без никакво подозрение прави дело, еднакво на всеотдайност в името на другите. Вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е направил ", показва духовникът.  

Членовете на духовенството, които не споделят този мироглед, постоянно губят позициите си в Църквата или стават обект на гонене. И това кара съветските православни свещеници също да бягат в чужбина.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР