Откакто работим с екипа ми, бюджетът за паметниците на културата

...
Откакто работим с екипа ми, бюджетът за паметниците на културата
Коментари Харесай

Боил Банов за одитния доклад на Сметната палата: Не трябва да се чете политически

Откакто работим с екипа ми, бюджетът за паметниците на културата е повишен повече от два пъти.

Това сподели на конференция министърът на културата Боил Банов. Той разяснява одитния отчет на Сметната палата, в който се твърди, че архитектурното културно завещание е в заплаха. „ Искам да благодаря на Сметната палата. Мисля, че нашите екипи работиха доста добре и старателно с техните. В последна сметка общата цел на всички беше да охарактеризираме средата и опциите за решение на дълготрайните проблеми. Стратегията за просвета, която включва културното завещание и опазването му, към този момент е оповестена на уеб страницата на Министерството. Бюджетът за запазване на културното завещание към този момент за втора година е повишен двойно и към този момент е близо 7 млн. лева Направихме и голяма инвестиция в повишението на заплащането на чиновниците. Предстои преместването на Национален институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) на първия етаж в постройката на Министерството. Горди сме с това, което вършим. Проблемите, с които сме се захванали, са тежи и унаследено повече от 50 години “, разгласи Банов.

„ Докладът на Сметната палата не би трябвало да се чете политически. Министерството схваща казуса с паметниците на културата, ноо това е един резистентен път, по който сме тръгнали и връщане обратно няма. Разговаряли сме с премиера и министъра на финансите и отговорът е перманентното увеличение на бюджетите. Трябва на всички места държавните чиновници да получават заплащане, което е съответно на труда им. Няма такава догадка, при която 19 000 паметника - 19 000 души ще ги ревизират всяка година. Ние ревизираме регулярно. Работата се прави от нас и общините също правят своята работа. Има къщи, които сме ги проверявали по 8-9 пъти за две години. Но въпросът е какво се случва, когато парцелът е частен и има 18 притежатели. Същината на казуса е това “, разкри Боил Банов.

„ Законодателството за ипотекиране на здания – монументи на културата, е тромаво, работим по улеснение на процедурите. Стратегията за набирането на човешки запас в работата по паметниците на културата е дигитализацията. Не можем да се върнем във кино лентата „ Опасен сексапил “ и да сложим на всеки монумент на културата полицай. Така че тактиката е дигитализацията и съответното възнаграждение “, съобщи Банов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР