Откакто през октомври в публичното пространство се запрехвърляха едни милиарди

...
Откакто през октомври в публичното пространство се запрехвърляха едни милиарди
Коментари Харесай

Не е до едното левче, въпросът е принципен

Откакто през октомври в общественото пространство се запрехвърляха едни милиарди за опазване на здравето, всички по веригата започнаха да желаят нарастване. Сега моментът за искане действително настъпи, ще се подписва Национален рамков контракт. Преговорите по него към този момент стартираха.

Управляващите оповестиха бюджет за здраве над 4,700 милиарда лева С голям брой митинги от пролетта насам, лечебните заведения култивираха публично мнение, че са най-зле и, естествено, както се случва от няколко години насам, сграбчиха най-голямото парче от бюджета за здраве.

Общопрактикуващите лекари бяха по-обрани и останаха на опашката. От здравното министерство изстреляха няколко салюта за значимостта на профилактиката и извънболничното лекуване (тема, която обичайно се спряга без действителни мерки) и още веднъж заложиха минимум средства тъкмо за този бранш. Както се оказва наклонността в последните години е парите за извънболнична помощ да понижават - през 2018 парите са били 5.8% от здравноосигурителните разноски, през 2019 - 5.4%, а за 2020 е планувано да бъдат 5.2%.

В отговор на оповестените предварителни параметри на средствата за първична здравна помощ от Българския лекарски съюз желаеха нарастване на средствата с 25 млн. лева Не им се случи. Когато беше разгласен проектобюджетът на касата, минал към този момент и на първо четене, 25-те млн. се оказаха 19. През 2020 година извънболничната помощ ще разполага с 244 млн. лева при общо 4,744 милиарда за здраве. Така рухна митът за първостепенното значение на профилактиката, подхранван от Министерство на здравеопазването по здравни конгреси и изявленията.

Джипитата побързаха да напомнят, че за идната година е деклариран растеж на заплатите в обществената сфера от 10%, растеж на минималната работна заплата - 9%.

Предвиденият бюджет би трябвало да обезпечи поддържането на практиките и да покрива разноските, които персоналните лекари вършат, тъй като такива има - режийни, хонорари (те заплащат заплатите на медицинските сестри, в случай че има такива в практиката) осигуровки и налози. По данни на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в системата работят към 4200 джипита и още 4000 медицински сестри и други сътрудници. От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари са пресметнали, че от средствата, които страната им дава те й връщат назад половината (53%) под формата на осигуровки, налози и в случай че има дивиденти с още един налог.

Така прословутата капитация (сумата, която им се заплаща на записан в практиката пациент) от 17 лева годишно никога не образува тези галактически приходи, които се спрягат в общественото пространство. Големите пари не са при персоналните лекари и това го потвърждава систематичния отлив на искащи да практикуват в този бранш на опазването на здравето. На 100 000 българи се падат едвам по 64 джипита, което ни подрежда на опашката на Европа и по този индикатор.

Същевременно обаче Министерство на здравеопазването, което обича да основава всевъзможни национални стратегии и по този начин дресира пациентските организации, че към този момент сами си ги желаят, е упълномощило на персоналните лекари всички вероятни значими функционалности, които касаят здравето на нацията - те реализират ваксинопрофилактиката, носят отговорност за профилактичните прегледи на децата и възрастните, реализират наблюдението на диспансеризираните. Това са все задължения, за които им се търси отговорност, против 10 лева за извършен профилактичен обзор годишно, към 10 лева годишно за диспансеризиран, който следят, и 4 лева за сложена ваксина.

Техен е задължението да осведомят пациентите какви прегледи, проучвания и имунизации им предстоят. Единствените, които съумяват да проследят, са децата, тъй като при тях пък носят наказателна отговорност при положение на несъблюдение на календара за имунизациите. Глобите също са съществено перо за тези практики - НЗОК глобява, в случай че прекалиш с направленията за експерт, глобява, в случай че не поставиш наложителна ваксина на дете.

В тази обстановка някои от общопрактикуващите лекари демонстрираха въображение и подписаха контракти с прът центрове, които поемат уговорката да предизвестяват записаните в съответната процедура, когато им предстоят профилактични прегледи и имунизации, против сума от към 2 лева, която си заплаща пациентът. Защото и това изисква време. От Министерство на здравеопазването подвигнаха ръце и споделиха, че това е отвън компетенциите им, тъй като става дума за административни разноски и в този смисъл лекарите имат право да ги вкарват, в случай че пациентите са съгласни. Малка част от казуса се взема решение за сметка на пациента, тъй като на страната й е комфортно.

Не е вест, че персоналните лекари извършват по-скоро ролята на хранилище, което разпределя пациенти към профилираните практики. Дотам са сведени функционалностите им - да издават посоки, да попълнят здравни картони и книжки, да пишат медицински бележки. Средно по към 3-4 документа на пациент при обзор. Покрай тази бумащина е невероятно прегледът да бъде редуциран до 15 минути, както е по стандарт.

И тъй като всички останали опити за повишение на приходите останаха без отговор, от съсловието желаеха за децата да бъде въведена потребителска такса от 1 лева, както е при пенсионерите, които заплащат по левче на обзор, а останалите 1,90 от таксата поема страната. От БЛС настояват, че тези такси имат регулиращ резултат при пенсионерите - по този начин се удържа притока на тези, които желаят всекидневно да им бъде измервано кръвното налягане. Дали би имало сходен резултат при децата? Едва ли. Младата майка, на която детето е кихнало два пъти, ще си заплати левчето и отново ще се подреди пред кабинета.

В същото време обаче Министерство на здравеопазването има Национална стратегия за детско опазване на здравето. Според нея здравето на децата е приоритет, за който страната заплаща. Децата са освободени от потребителска такса, при тях няма ограничаване на направленията за експерти при остри положения, няма ограничаване и в проучванията, които могат да се назначат. Освен това профилактичните прегледи и проучвания за тях са изцяло безвъзмездни, тъй като страната се грижи за младото си потомство и има цяла тактика написана по този мотив.

И тъй като тази хуманна политика би трябвало да бъде осъществена от някого, с цел да не остане единствено на документ, като доста други национални стратегии, на джипитата им бяха вменени обществени функционалности. Преглеждат деца без потребителска такса, водят профилактиката, насочват към експерт без ограничаване, назначават проучвания, наблюдават диспансеризираните деца против алегорична годишна сума, попълнят документи и подлежат на санкции при пропуск. Защо би трябвало да го вършат безплатно? Те са единствено реализатори на тактика, с която страната се бие в гърдите и твърди, че детското опазване на здравето у нас е гратис. Ами като е гратис да заплати въпросното левче и да не си прави работата половинчато.

Неотдавна проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК разяснява, че междинната здравна вноска, която страната внася за деца до 18 година, е към 34 лева на месец. Докато междинната вноска, която внасят останалите здравноосигурени е 82-83 лева месечно. Както се вижда детелюбивата ни страна не е доста великодушна. Та въпросът не е до едното левче, въпросът е кардинален - гратис ли е в последна сметка детското опазване на здравето у нас или не? И това не е въпрос към общопрактикуващите лекари.

Милена Петкова, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР