Откакто преди месец започнаха консултациите на президента за съставяне на

...
Откакто преди месец започнаха консултациите на президента за съставяне на
Коментари Харесай

Консултациите при президента като разправа с партиите

Откакто преди месец започнаха консултациите на президента за сформиране на ново държавно управление те се употребяват от Румен Радев доста повече като поле за разногласия с партиите по настоящи въпроси и минимум за сформиране на държавно управление. Очевидно овладял властта и добил самочувствие президентът употребява моментът, за се държи дидактично с партиите, които кани сякаш на съвещания и настъпателно, постоянно и неуважително за хазаин центрира диалога по тематики, по които неговата позиция е провокирала и упреци в обществото. Това стана изключително ясно след срещата на президента с Демократична България през днешния ден.
Обикновено откритата част от консултациите за медиите трае към десетина минути, на която събеседниците си насочат лицемерни поздрави за пред публиката. След това медиите се канят да изоставен и какво си приказват в залата остава скрито. Партиите излизат по-късно и споделят някакви неща. Сега Радев е подхванал различен, в действителност верен фасон - всичко става обществено, от което стават ясни доста неща. Още при започване на консултациите медиите участваха на замяна на остри реплики, а тонът на Радев ставаше все по поучителен. Или както отбелязва във facebook неговият някогашен шеф на кабинета и последовател на Корнелия Нинова - Калоян Методиев: " Агресивното отношение към партии, водачи и ръководства е в прорез със смисъла на президентската институция като съединителен и умиротворителен център. "
Различните позиции във връзка с войната в Украйна, проектите за рационализация на българската войска и замяна на квалификации по русофилска линия. Тези тематики преобладаваха срещата на " Демократична България " при президента, която другояче трябваше да бъде отдадена на съставянето на държавно управление.
Реклама
Няколко вести за бъдещото ръководство

въпреки всичко станаха ясни по време на срещата - президентът Радев разгласи, че ще забави връчването на мандатите по този начин, че в случай че се стигне до избори, те да не бъдат през януари или февруари. " Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, с цел да има избори през месец март, " сподели Радев и добави, че се надява въобще да не се стига до тази стъпка.
С това маркиране в края на 40-минутната среща на Демократична България в президентството се изчерпа дебатът всъщност за новата управническа формула. Останалата част от диалога мина в конфликти сред Радев и Христо Иванов по отношение на изпращането на военна помощ за Украйна и българската позиция по отношение на съветската инвазия там. И до момента в който съпредседателят на Демократична България се опитваше да върне диалога към тематиката за сформиране на държавно управление, президентът продължаваше да задава въпроси за превъоръжаването на армията.
Така срещата на Демократична България при Радев продължи линията на държанието на президента в консултациите с обособените партии. Както при диалозите с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Политическа партия, по този начин и в този момент Радев употребява срещата, с цел да отбрани личните си политически позиции.
Реклама
Как войната завладя консултацията

" На километри от нас бушува война. Какви ограничения оферирате, тъй че страната да не се въвлече в пожара на войната? ", попита Радев още във встъпителните си думи към Демократична България. " Знаете, че аз като боен съм извънредно сериозен към вашите апели да се разоръжим по време на война, преди да сме доставили и усвоили нови мостри техника и въоръжение ", добави президентът и изиска да научи на какви съответни проекти за рационализация на армията почива позицията на обединяването.
На това Христо Иванов отговори, че от Демократична България в никакъв случай не са претендирали да споделят по какъв начин, по кое време и какво въоръжение да се даде на Украйна - тези въпроси би трябвало да се решат напълно от изпълнителната власт. Решението на Народното събрание за даване на военна помощ на нападнатата от Русия страна въпреки всичко е политически знак за способността България да носи отговорност като член на Европейския съюз и НАТО.
" Това не е просто двустранен спор, към който ние можем да вдигнем ръце и да кажем: " Да се оправят ". Това е част от една дълготрайна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско въздействие в Източна Европа. Това е предизвикателство директно и по отношение на нашата сигурност и съюзите, в които членуваме ", сподели Иванов и посочи, че поемането на такава съюзническа отговорност е основно за всички политики, които ще се ползват оттук насетне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР