Евгений Пригожин: Беше ли шефът на Вагнер ходещ мъртвец?

...
Откакто поведе бунтовнически поход към Москва в края на юни,
Коментари Харесай

Откакто поведе бунтовнически поход към Москва в края на юни, Евгений Пригожин беше описван от руски наблюдатели като „ dead man walking".

Коментирайки наскоро очакваната продължителност на живота на боса на наемниците, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс дори каза: „Ако бях на мястото на Пригожин, нямаше да изгоря храната си дегустатор"

Ако някога се докаже, че унищожаването във въздуха на самолет с Евгений Пригожин е акт на умишлено, хладнокръвно отмъщение от страна на Кремъл, това ще остане в руската история като крайната "специална военна операция".

Пригожин, бивш затворник, готвач и продавач на хот-дог, превърнал се в наемен бос, имаше много почитатели сред редиците на своята армия от наемници Вагнер и извън нея. Мнозина ще са били свидетели на топлия му прием от публиката в Ростов на Дон, когато той се появи там точно преди два месеца в разгара на прекъснатия си еднодневен бунт.

Но той също имаше много врагове в Москва, най-вече сред висшите чинове на руската армия, чиито лидери той често и публично критикуваше.

Това, което вероятно се е оказало неговата фатална грешка, е, че пресича президента Путин, когато той предприе този поход към Москва на 23 юни. Въпреки че тогава не спомена Путин по име, Пригожин вбеси Кремъл, като много публично критикува официалните причини, дадени за руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Той каза на руснаците, че са били измамени и че синовете им умират във войната в Украйна поради лошо ръководство. Това беше ерес и видеообръщението на Путин в онзи ден кипеше от витриол. Той нарече похода на Пригожин към Москва предателство и удар с нож в гърба.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР