Откакто пое управлението през 2003 г., Реджеп Тайип Ердоган, сегашният

...
Откакто пое управлението през 2003 г., Реджеп Тайип Ердоган, сегашният
Коментари Харесай

Ердоган иска нов мандат с по-големи правомощия

Откакто пое ръководството през 2003 година, Реджеп Тайип Ердоган, сегашният президент, дава име на всеки стадий от консолидирането на властта си в Турция. Първо той назова себе си " чиракът ", след това - " калфата ", а по-късно - " майсторът ". Сега той декларира, че нов петгодишен мандат ще го издигне до ролята на " популярен занаятчия " и ще му помогне да направи Турция една от водещите международни сили до 2023 година, когато Турската република ще празнува своя древен празник.

Най-влиятелният и оспорван водач в турската история, 64-годишният Ердоган се стреми към преизбиране на президентските избори в неделя, които могат да затвърдят прехода на Турция от парламентарна към президентска система на ръководство, който беше утвърден с малко болшинство на референдум предходната година. Той би заел един президентски пост със доста увеличени пълномощия в границите на политическа система, която критиците й съпоставят с еднолично ръководство. Опонентите му дават обещание завръщане към парламентарната система с ясно разделяне на управляващите.

Проучванията на публичното мнение слагат Ердоган с няколко пункта пред най-близкия му съперник в президентската акция. Той обаче ще би трябвало да получи над 50 % от гласовете, с цел да завоюва изрично на първия тур, а това наподобява по-малко евентуално. Според анализаторите изходът от битката ще бъде решен на втори тур на 8 юли.

Ердоган, който в никакъв случай не е губил избори, този път има против себе си по-силни опозиционни персони и партии, които си сътрудничат в границите на съюз срещу него. За първи път в историята Турция ще избира по едно и също време и парламент, само че акцията на неговата Партия на справедливостта и развиването наподобява ненапълно безцветна и безидейна, като се концентрира върху минали достижения и прави странни предизборни обещания като основаването на квартални " читални ", където ще се сервира безвъзмезден чай и сладкиши. Анализаторите даже приказват за опцията Партията на справедливостта и развиването да изгуби болшинството си в Народното събрание.

" (Ердоган) остава най-популярният политик в Турция, надалеч пред останалите ", споделя Синан Юлген от истанбулския неправителствен проучвателен център EDAM. " Все още той е най-вероятният победител в изборите, само че този излаз не е превдварително решен ", прибавя Юлген.

Ердоган насрочи президентски и парламентарни избори повече от година по-рано от постоянните избори в изискванията на признаци, че е допустимо трендовете в турската стопанска система да водят към отрицателен поврат. Въпреки мощните индикатори на растежа, инфлацията и безработицата доближиха двуцифрени цифри, а лирата изгуби 20 % от цената си по отношение на $ от началото на годината.

Същевременно изследванията на публичното мнение се организират в миг, когато националистическите настроения в страната са мощни след турската военна интервенция в сирийски граничен анклав по-рано тази година, която изтласка от там сирийски кюрдски бойци, определяни от Турция като терористи. В последно време Турция ускори въздушните офанзиви против хипотетични позиции на кюрдски бунтовници в Северен Ирак - ход, който може в допълнение да притегли гласове към Ердоган.

Най-влиятелният водач след създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, Ердоган остава известен в консервативната и религиозна сърцевина на Турция. Мнозина виждат в него мощен водач, който не се огъва пред Запада, който е донесъл непоклатимост и бързо развиване на инфраструктурата, който е подобрил опазването на здравето и е либерализирал прецизните всемирски закони, да вземем за пример с разрешаването на дамите да носят ислямски забрадки в учебните заведения и държавните служби.

Неговите критици споделят, че Ердоган, в устрема си към власт, трансформира членката на НАТО, която в миналото се надяваше да се причисли към Европейски Съюз, във все по-авторитарна страна. Те го упрекват, че лимитира демокрацията и свободата на изложение, че изпраща в пандиза свои съперници, в това число студенти, публицисти и деятели, изключително след опита за прелом през 2016 година Извънредно състояние, оповестено след опита за прелом, докара до арестите на към 50 хиляди души, а над 110 хиляди бяха отстранени от служба в държавния бранш.

Обръщайки се към множеството на избирателен протест в град Кахраманмараш в четвъртък, Ердоган даде обещание да работи по-усилено за осъществяването на задачите на Турция за 2023 година и по-нататък.

" Знаете доста добре нивото, до което ние (ПСР) издигнахме Турция през последните 16 години. С божията воля ние успяхме да ви служим ", сподели Ердоган. " През идващите пет години вие ще видите един Ердоган, който се бъхти и кара другите да се бъхтят още повече ".

Съветникът на Ердоган Илнур Чевик отхвърли в изявление за АП изказванията, че Ердоган се бори за по-голяма власт.

" Ердоган е този, който дава ", сподели Чевик. " Ердоган няма безспорна власт - той има обичта на народа ", добави той.

Обединената съпротива, която включва лявоцентристката и световна Народнорепубликанска партия (НРП), дясноцентристката " Добра партия " и дребната ислямистка Партия на щастието, се закани да анулира президентската система на Ердоган и да усъвършенства връзките със съдружниците и Европейския съюз. Против Ердоган е и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), чийто харизматичен водач води акцията си от пандиза.

ПСР на Ердоган е формирала коалиция с крайнодясната Партия на националистическото деяние. Правителството на Ердоган, което управлява болшинството от турските медии, внесе промени в изборните правила, което усили безпокойствата, че изборите може да не бъдат почтени. Промените разрешават на държавни представители да управляват изборните секции, да местят изборни секции на нови места от съображения за сигурност, а бюлетините с изчезнал формален щемпел да бъдат зачитани за годни.

Исмаил Бююкчакар, който е играл футбол дружно с Ердоган при започване на 70-те години на предишния век в истанбулския тим Джамиалтъ, си спомня юноша с лидерски качества, излъчващ самочувствие.

" Той е нещо положително за Турция. Трябва да се възползваме от това положително ", сподели Бююкчакар. " Според мен Турция има потребност от нашия президент още 20 години ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР