Откакто обяви края на своята кариера Мартин Камбуров рядко говори

...
Откакто обяви края на своята кариера Мартин Камбуров рядко говори
Коментари Харесай

Камбуров: Искам бенефиса ми да е Локо - Берое на “Лаута“

Откакто разгласи края на своята кариера Мартин Камбуров рядко приказва пред медиите. Днес на “Лаута” един против различен излизат обичаните му Локо Пловдив и Берое. Голмайстор номер едно на България за всички времена се съгласи да отговори на въпросите на “Тема Спорт” за идния мач. Ето какво сподели още именития нападател за предишното, бъдещето и българския футбол като цяло.

- Г-н Камбуров, преди няколко дни на връщане от отмора в Дубай самолета, на който бяхте бе отведен със подозрение за взривно вещество в него, по какъв начин се почувствахте?

– Реално ние не разбрахме нищо по време на полета и научихме за някакво напрежение едвам, когато кацнахме и видяхме няколко пожарни автомобила. Отведоха встрани един човек и го претърсиха, само че това беше. Явно той бе стресирал по някакъв метод единствено екипажа, само че те съумяха да предпазят нас от тази страст. Така че не се стигна до някакво повишаване на адреналина, а почивката мина добре.

- Вече 4 месеца обувките ви са на пирона. Липсва ли ви мириса на тревата на футболното игрище?

– Този аромат липсва на всеки, който се е отказал от футбола. Вярвам, че при мен постоянно ще е по този начин. Да липсва мириса на тревата, тропането на обувките в тунела, тръпката, само че аз осъзнах, че времето ми да кажа “край” е пристигнало и не скърбя за решението си.

- Бяха ли тези месеци време за равносметки?

– Не обичам да се връщам обратно и да върша равносметки. Щастлив съм, че съумях задоволително дълго, даже по-дълго от други мои сътрудници да се любувам на футбола и да върша това, което обичам. Горд съм с това, което реализирах, тъй като го направих самичък. Казвам самичък от позиция на обстоятелството, че в никакъв случай не съм бил стартиран от президент и треньор, а и в никакъв случай не съм работил с управител, който да ме бута напред, тъй като знам по какъв начин стават нещата в българския футбол. Това, което реализирах бе посредством единствено на моите глава, крайници и на съотборниците ми, на които съм доста признателен.

- Ако в този момент можете да върнете времето обратно какво бихте и какво не бихте създали още веднъж?

– Не бих трансформирал нищо, тъй като макар перипетиите, аз съм благополучен от върха, с който записах името си със златни букви. И когато преди Коледа направих банкета, като видях какви хора ме почетоха, това бе задоволително за мен.

- Какви са проектите ви оттук насетне? Решихте ли какво ще е новото ви предизвикателство и ще бъдете ли под някаква форма още веднъж покрай футбола?

– Със сигурност бих се върнал във футбола под някаква форма, тъй като това е нещото, което постоянно е било най-близо до мен и доста обичам. Треньорството не ми е приоритет, а и не съм почнал даже да изучавам. По-скоро бих помагал и работил в даден клуб, където вижданията ми за играта, задачите и проектите съответстват с тези на притежателя. Не бих го направил непременно, с цел да получавам единствено някаква заплата.

- Остана ли у вас някаква мъка? Кои обиди през годините няма да забравите?

– Повече от 20 години играх професионален футбол и това ми донесе доста позитиви. Станах шест пъти голмайстор на България, което ме прави горделив. Нямам време да се връщам обратно към отрицателното. Забравил съм всички обиди и благодаря на всички хора, с които съм работил през годините.

- Присъединихте се към групата на велики футболисти като Димитър Якимов, Петър Жеков, Наско Сираков…

– Тук може би говорите за играчи, които не са печелили наградата “Футболист на годината”… Аз станах два пъти втори в тази ранглиста, само че считам, че в двата случая заслужавах да съм първи. Но зад мен в никакъв случай не е стоял някой. Не съм имал лоби, не съм бил бутан от клубен президент, а и не съм разчитал на огромна журналистическа поддръжка, защото знаем, че в медиите последователите на ЦСКА и Левски са най-вече. В последните години знаем по какъв начин работят и от Лудогорец. Затова не се срамя от вторите места, само че още повече се веселя на головия си връх, който не зависеше от външни фактори.

- Появиха се клюки, че може да се завърнете на терена с екипа на Локо Пд?

– Аз един път съм оповестил своето решение и няма по какъв начин да го трансформира. Това не е детска игра. Не е толкоз елементарно да се върнеш, когато към този момент си споделил “край”. Подобен въпрос не е стоял на дневен ред.

- Днес на „ Лаута “ излизат Локо Пд и Берое. Ще бъдете ли на стадиона и за кого ще стискате палци?

– Ще го виждам по малкия екран и се надявам да стане прекрасен мач. На “Лаута” ще има доста хора и нека се получи празник, в който да победи този, който е по-добър и заслужава повече.

- Едни от най-резултатните ви сезони бяха в Берое под управлението на Александър Томаш. Вярвате ли, че той ще успее в Локо Пд?

– Томаш е един от младите, положителни, съвременни треньори в България. Работил съм с него три години и ми харесваха тренировките му, мисленето му. Разбира се, имаше неща, с които не бях склонен и съм му казвал какво би трябвало да промени в себе си, с цел да стане още по-добър. Няма да му е елементарно в Локо Пловдив, тъй като този тим в последните пет години подвигна летвата със извоювани купи и евроучастия. Томаш занапред ще би трябвало да промени схемата, само че имам вяра, че той ще успее, тъй като в действителност е доста добър треньор.

- В офанзивата на Локо Пловдив сега е младия Преслав Боруков, който е от този вид нападатели, за които споделяме, че топката ги обича. Какъв съвет ще му дадете, с цел да може да се трансформира той в голмайстор?

– Той е добър в играта с глава и би трябвало да го употребява. Нека работи малко повече с крайници. Голмайсторския усет би трябвало да е присъщ. Ако го имаш, то значи от теб зависи да успееш. Головете стават в наказателното поле и Боруков би трябвало да е съсредоточен там и да мисли за пласирането си. Дори с Томаш към момента разясняваме едни обстановки, когато той искаше да ги отиграя по един метод, а аз вкарах два гола от място, където не трябваше да бъда, само че по този начин го бях усетил по време на играта.

- През зимата в Берое се заприказва за рецесия, само че поглеждайки състава виждаме, че съотношението чужденци – българи не удостоверява сходно изказване, а в това време играта и резултатите на старозагорци не са впечатляващи?

– Съгласен съм, че в Берое резервираха състава и даже надградиха с привличането на футболисти. Реално отборът бе изоставен от Камен Хаджиев, на чието място бе притеглен умел бранител и от мен, само че на мое място играе Фол, който към този момент е приспособен. Но те привлякоха и Мариани. Резултатите им са повече плод на по-дефанзивната тактичност на Петър Хубчев, само че с него не съм работил и не го познавам. Въпреки това считам, че Берое и Локо Пловдив до последно ще водят борба за седмото място. Берое трябваше да създадат повече за купата, където имаха огромни шансове против Славия, само че се провалиха.

- Обмисляте ли бенефис?

– Един ден ще се случи, само че на този стадий не мога да кажа по кое време тъкмо. Все отново си представям мач сред Локо Пловдив и Берое на “Лаута”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР