Откакто миналата година САЩ наложиха санкции на руските олигарси в

...
Откакто миналата година САЩ наложиха санкции на руските олигарси в
Коментари Харесай

Как САЩ конфискуват блокираните руски активи?

Откакто предходната година Съединени американски щати постановиха наказания на съветските олигарси в отговор на съветската инвазия в Украйна, най-богатите руснаци се постараха да скрият благосъстоянието си по целия свят. По същия метод американските прокурори също преследват евентуални извършители на глобите.От началото на войната Съединените щати са подхванали дейности за конфискуване на противозаконни активи на стойност над 1 милиарда $.

Но по какъв начин американското държавно управление конфискува персонално имущество в непознати страни? " Ние сме спирали самолети в Швейцария и Близкия изток. Арестували сме контрабандисти в Италия, Германия и Латвия. И сме упреквали перачи на пари във Англия. Така че по принцип това, което показахме, е, че няма къде да се скриеш ", съобщи заместник-главният прокурор на Съединени американски щати Лиза Монако пред Си Би Ес нюз.Монако оглавява оперативната група KleptoCapture - звено, основано през март 2022 година за използване на глобите против съветските олигарси и разкриване на скритите им активи по света.

Американският чиновник съобщи, че напъните се основават на необятно съдействие с задгранични сътрудници. " Нуждаем се от съдействието на нашите съдружници и интернационалните сътрудници ", сподели Монако. " Нуждаем се от тяхното подпомагане в следствието - и ние го получаваме. Това, което виждаме, е тази в действителност невиждана и галванизирана интернационална общественост, която се сплотява, с цел да изолира режима на Путин, да осъди невероятната му грубост против украинския народ. "

Миналата година Министерството на правораздаването конфискува във Фиджи супер яхта на стойност 300 млн. $, която е била благосъстоятелност на олигарха Сюлейман Керимов.

Според ведомството плавателният съд е могъл да бъде иззет въз основа на евентуална причина за нарушение на американското законодателство, в това число Закона за интернационалните изключителни стопански сили, пране на пари и интрига.

Министерството на правораздаването изиска също по този начин да бъде иззета яхта за 90 млн. $ край крайбрежията на Испания, която е благосъстоятелност на олигарха Виктор Векселберг.

В този случай хипотетичните нарушавания бяха против законите на Съединени американски щати за банкови измами, пране на пари и наказания.

Както Керимов, по този начин и Векселберг бяха глобени самостоятелно от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Миналата година Сенатът включи корекция в законопроекта за разноските, с цел да употребява част от тези иззети съветски активи за подкрепяне на Украйна във войната ѝ с Русия.

Макар че е относително елементарно да се открият дълготрайни активи като първокласни яхти, самолети и недвижими парцели, доста мъчно е да се разбере кой ги има, съгласно Майра Мартини, анализатор на Transparency International, организация с нестопанска цел, която следи за пране на пари по света.

" Специалистите, работещи в тези браншове, може да не желаят да рапортуват за клиент ", споделя Мартини.

Освен това тези клиенти от висок клас рядко купуват първокласни артикули от свое име.

Вместо това, когато получават яхта да вземем за пример, свръхбогатите постоянно употребяват комплицирана мрежа от фиктивни компании.

Компанията, посочена в документа за покупка, нормално е благосъстоятелност на обособена компания в друга страна.

Тези две компании на собствен ред могат да бъдат благосъстоятелност на друга компания в трета страна.

Дружествата-посредници рядко показват името на действителния притежател.

Тръстовете в допълнение усложняват структурата на собствеността.

Тези съглашения са частни и нормално няма условие съглашението да бъде записано в държавен орган, изяснява Мартини.

" Това е нещо, което можем да подпишем, да сложим в чекмеджето в офиса си и това е всичко ", добави Мартини. " И никой не знае, че то съществува. "

Сред свръхлуксозните артикули, които Министерството на правораздаването на Съединени американски щати се пробва да конфискува от началото на войната, са самолетите Gulfstream за 60 млн. $ и Boeing за 350 млн. $.

Двойката е била записана в мрежа от пет фиктивни компании и неизвестен концерн, всички свързани с съветския милиардер Роман Абрамович, съгласно правосъдните документи.

Самият Абрамович не е глобен в Съединените щати. Но други американски закони вършат сходни конфискации вероятни, в това число Законът за промяната в контрола на износа.

Миналата година, в отговор на съветската инвазия в Украйна, Бюрото за индустрия и сигурност към Министерството на търговията на Съединени американски щати издаде наказания против Русия, които включват забрани за експорт или трансфер на избрани американски технологии или американски артикули.

Санкциите не разрешават превозването на тези артикули до Русия. В глобите са включени създадени в Съединени американски щати самолети и елементи за тях.

Според правосъдните документи след съветската инвазия в Украйна самолетът на Абрамович е летял за Русия в нарушаване на тези закони за надзор на износа.

Отделът KleptoCapture на Министерството на правораздаването не търси единствено " доближени " на Кремъл, които крият активи. То търси и тези, които оказват помощ на тези олигарси да избегнат глобите.

Монако споделя, че работата на нейното звено служи като предизвестие.

" За банките, за авиационната промишленост, за застрахователните компании, за всички, които би трябвало да смъкват този актив - това е знак и предизвестие към тях: Внимавайте с кого си имате работа, тъй като ние ви следим ", споделя Монако. " И ще има последици, в случай че подпомагате и съдействате за избягването на тези наказания ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР