Откакто Хамас започна терористичните си атаки срещу Израел на 7

...
Откакто Хамас започна терористичните си атаки срещу Израел на 7
Коментари Харесай

Войната с Хамас: как ще се отрази на палестинската автономия

Откакто Хамас стартира терористичните си офанзиви против Израел на 7 октомври, 54 души са починали на Западния бряг след конфликти с израелските сили за сигурност. Междувременно израелската войска е направила 280 арести на територията на Западния бряг. 157 от арестуваните са били почитатели на Хамас. 

Всичко това приказва, че управляващите в Палестинската автономност от ден на ден губят надзор над територията, която ръководят. Всеки един погубен е сигнал, че те се провалят в опитите да убедят популацията във опцията за създаване на връзки с Израел без принуждение. Акциите на израелските елементи на територията на Западния бряг пък са знак, че Тел Авив не има вяра на палестинските автономни власти, че могат да обезпечат непоклатимост и мир в региона. 

Основната им грижа - по какъв начин да се запазят властта си 

В последната седмица стана ясно, че Палестинската автономност е изгубила въздействие, споделя Стивън Хьофнер, който управлява офиса на фондация “Конрад Аденауер ” в Рамала. “Палестинските самостоятелни управляващи съвсем не са изразявали позиции за обстановката, а когато президентът Абас го направи, той е по-скоро въздържан и заобикаля да адресира и осъди Хамас. ” По този метод те не престават курса, в който управляват самостоятелните територии, само че без да оферират никакви хрумвания за тяхното бъдеще. “Палестинските самостоятелни управляващи главно се вълнуват от личното си оцеляване във властта. И към този момент едва ли са в състояние да упражняват надзор над Западния бряг. ”

Палестинската автономност е основана през 1994 година в границите на първия контракт от Осло сред Организацията за избавление на Палестина (ООП) и Израел. Нейната цел е да постави основите на бъдеща самостоятелна палестинска страна. Но тези очаквания от дълго време са попарени. Много палестинци гледат на Палестинската автономност като на неуспех. Демонстрациите в поддръжка, с които тук-там беше посрещнат терорът на Хамас, демонстрират ясно, че доста поданици на Западния бряг симпатизират на ислямистите, а не на ръководената от Абас световна партия Фатах. 

“Бихме предпочели Хамас да не работи по този начин. Но в случай че Израел отговори, това няма да се преглежда като нахлуване против Хамас, а като част от 75-годишната война против палестинската нация ”, споделя представител на управляващите в Палестинската автономност, представен от “Икономист ”.

Авторитетът на Абас и Фатах се срутва

Палестинските управляващи са упрекнати и в голям брой злоупотреби. Правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч ” приказва за случайни арести и тормоз на критици и съпротива. Независимата комисия по правата на индивида, представена от “Амнести интернешънъл ”, единствено през 2021 година е получила 129 недоволства за произволни арести в Западния бряг и 80 в Газа. “Стана ясно, че това е първокласен план, от който се възползват доста малко хора в палестинските територии. Това към този момент не е демократична институция, легитимността ѝ от дълго време е изгубена и хората в палестинските територии нямат убеденост, че палестинските самостоятелни управляващи, Фатах или президентът Абас могат по някакъв метод да предложат вероятност за бъдещето. ”

През юли израелската войска навлезе в Дженин на Западния бряг след убийството на четирима израелциСнимка: Ayman Nobani/dpa/picture alliance

Затова и престижът на управляващите се срутва. В началото на септември те закупиха оръжия и бронирани машини от Йордания. Според оценките на специалисти задачата е с тяхна помощ да си гарантират контрола над Западния бряг. През юли израелската войска влезе в палестинския град Дженин, откакто през юни последователи на Хамас убиха четирима израелци. Терористични групи като Хамас и Палестински ислямски джихад употребяват недоволството от управляващите в Палестина и от президента Абас, с цел да се наложат политически и военно. 

Какви ще са връзките с Израел отсега нататък?

Махмуд Абас е определен през 2005 година, а през 2006 Фатах поема законодателната власт. Оттогава избори се организират единствено на районно равнище. Според социологическо изследване от септември тази година 78% от палестинците упорстват за отдръпването на Абас. Изследването сочи още, че в случай че в Западния бряг се проведат президентски избори и на тях се явят Абас и водачът на Хамас Исмаил Хания, Хания ще получи 58% от гласовете против единствено 37% за сегашния президент. На парламентарни избори Фатах ще има леко предимство пред Хамас - 36% срещу 34%. 

През 2006 година Хамас печели болшинство в палестинския парламент. Но откакто завзема властта в линията Газа, той е суспендиран. Наскоро Абас и Хания заговориха за основаването на “помирителен комитет ”. Президентът на Палестинската автономност съобщи, че желае да “сложи завършек на разделянето и да реализира палестинско национално единение ”. Но след терористичните офанзиви на Хамас против Израел той се дистанцира от Хамас и съобщи, че техните дейности и политика “не съставляват палестинския народ ”. 

Големият въпрос за бъдещите връзки сред Израел и Палестинската автономност остава. “Военната цел, обявена от Израел, е унищожаването на Хамас. За да се случи това, нахлуването в линията Газа няма да е задоволително. По-скоро е евентуално Израел да употребява и разнообразни от досегашните способи в Западния бряг, с цел да отстрани поддръжниците на Хамас там. Какво значи това за Палестинската автономност е въпрос, който остава отворен ”, изяснява Стивън Хьофнер.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР