Откакто честотата на заразата започна да нараства в някои европейски

...
Откакто честотата на заразата започна да нараства в някои европейски
Коментари Харесай

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Откакто честотата на болестта стартира да нараства в някои европейски страни, капацитетът за цивилен безредици и политически земетресения се усили, защото търпението се изчерпва.

В последните два дни сръбската столица е очевидец на жестоки конфликти - хиляди протестиращи, вбесени от повторното налагане на някои ограничения за блокиране, влязоха в яростни борби с полицейските елементи, искайки оставката на ръководещите. Правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за борби жители по личните им улици.

Сърбия мина от едно от най-строгите заключвания в Европа до съвсем цялостно отваряне на страната при започване на май, само че скокът в доказаните случаи провокира наново въвеждане на комендантски час през уикенда. Сръбският президент Александър Вучич назова обстановката с вируса в Белград „ тревожна " и „ сериозна ", като лечебните заведения в града наближават запълване на потенциала си. В безредиците в Белград и извънредно десни, и извънредно леви протестиращи се биха с полицията.

Още преди пандемията Европа беше в хватка на възходящ политически яд, а множеството партии бяха разтърсени от популистки безредици, които трансформираха политиката на континента. Но пандемията направи мнозина на континента още по-гневни, подтикна към митинги, в допълнение поляризира политиката и докара до продължително политическо и обществено напрежение.

„ В ранните стадии на рецесията политиката спря и публичното мнение се изгуби зад дейностите на националните държавни управления. Гражданите бяха изпратени във вътрешно заточение в личните си домове, доста от тях бяха парализирани от боязън и неустановеност ", отбелязва отчет на Европейския съвет за външни връзки предишния месец.

Но с хора на ръба на нервна рецесия, възходяща безработица и стопански компликации, настроението в някои огромни градове се утежнява.

Лондон, Париж, Брюксел и Щутгарт - всички бяха под знака на вълнения през последните седмици. Безброй неща провокираха хората - от битка за расова правдивост до яд от рестриктивните мерки поради зарзата. Някои от тях бяха провокирани от всеобща гняв и изтощение без изразени политически претенции. В Щутгарт предишния месец стотици започнаха протести и разграбиха магазини, откакто полицията арестува обвинен наркотрафикант. В Лондон напъните на полицията за ограничение на незаконните съседски празненства доведоха до конфликти.

И настроението евентуално ще се утежни, опасяват се някои наблюдаващи. Предвижда се икономическите компликации в Европа да са по-големи, в сравнение с се очакваше преди. Европейската комисия предизвести във вторник, че 27-членният Европейски съюз ще изпадне в по-дълбока криза тази година и ще отнеме повече време, с цел да се възвърне от коронавирусната рецесия, в сравнение с се очакваше по-рано.

Сега се чака стопанската система на ЕС-27 да се свие с 8,3% през 2020 година Новата прогноза даже не включва допустима втора вълна от инфекции, които биха провокирали спомагателни ограничения за блокиране и ще доведат до още по-големи стопански разтърсвания. Според специалистите са вероятни стопански стимулирани дълготрайни антиправителствени митинги в цяла Европа, в случай че икономическото възобновяване е постепенно и неравномерно.

Миналия месец Институтът за стопанска система и мир, световен мозъчен концерн, който разгласява годишен световен показател за мир, предизвести, че Европа евентуално ще стане очевидец на възходящи цивилен безредици поради въздействието на ковид.

„ В Европа се чака повишаване на политическата неустойчивост, а протестите и всеобщите стачки ще се усилят ", означават откривателите на института.

„ Вероятно е икономическото влияние на COVID-19 да усили напрежението посредством увеличение на безработицата, разширение на неравенството и утежняване на изискванията на труд - създавайки отчуждение от политическата система и увеличение на гражданските безредици ", съобщи Стив Килелеа, създател на института.

Други анализатори предизвестяват за вероятността от задълбочаваща се поляризация заради ковид.

„ Вече откритият спор сред по-националистическата и протекционистка десница и по-социалистическите и „ прогресивни " леви наподобява евентуално ще се изостри ", писа неотдавна основният анализатор на „ Файненшъл Таймс " Мартин Уолф.

Всичко това способства за увеличение на политическия риск в целия континент. „ Компаниите, институциите и семействата са принудени да действат в политическа атмосфера, която става все по-трудна и по-трудна за преодоляване ", съгласно откриватели от " Стратфор ", изследващо геополитиката институция, основано в Тексас.
-----------------------

Джейми Детмер за " Гласът на Америка "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР