Откакто автомобилът се превърна в движеща сила в глобалната култура,

...
Откакто автомобилът се превърна в движеща сила в глобалната култура,
Коментари Харесай

Музикалните улици – когато пукнатините в пътя са там нарочно

Откакто автомобилът се трансформира в движеща мощ в световната просвета, пътните инженери търсят способи да лимитират рисковете, свързани с шофирането.

Някои градове употребяват ограничавания на скоростта и гъвкави ленти (които могат да сменят посоката на придвижване според какъв брой е часа), с цел да поправят и управляват потока на трафика през пиковите часове. Много автомагистрали имат оребрени сектори, с цел да накарат колите да вибрират, предупреждавайки за идни завои или неочаквани прекъсвания или с цел да предупредят водачите, че карат прекомерно покрай мантинелата.

Чрез дълбочината и дистанцията на оребренията, инженерите могат да управляват тона и ритъма на вибрациите, които се създават, когато лидерът минава над тях. Ако приемем, че автомобил се движи с непрекъсната скорост, по-близкото разстояние сред оребренията вършат тона по-висок, а по-далечното разстояние – по-нисък.

Във видеото хората от National Geographic демонстрират по какъв начин се употребява този метод, с цел да се насърчат водачите да понижат скоростта си по един от най-емблематичните пътища в Америка: Road 66.

Шофьорите обаче би трябвало да карат тъкмо по ограничаването 45 благи в час (70 км/ч), с цел да чуят мелодията в вярното движение и тоналност.

Не всички музикални пътища обаче са основани да поправят държанието на пътя. Първият прочут ни музикален път е основан в Дания през 1995 година Той е изработен от двама музиканти и е се споделя Асфалтофонът. За разлика от множеството музикални пътища, този употребява издатини, а не вдлъбнатини, с цел да основава трептения.

Около десетилетие по-късно в Япония водач на булдозер инцидентно прави вдлъбнатини на пътя и осъзнава, че с вярното им слагане, тази техниката може да се употребява за основаване на музика. Национален проучвателен институт усъвършенства метода на водача и основава четири разнообразни мелодични пътища в цялата страна с вярата, че ще привлекат туристи.

Спазването на ограничаването на скоростта, с цел да чуете мелодията може и да забави хората, само че също по този начин може да ги накара да извадят телефон и да снимат клипче. Или пък да усилят и да я чуят мелодията пискливо, тъй като им е по-забавно… Внимавайте.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР