Откъде ще дойдат средствата за заплащане на здравните осигуровки на

...
Откъде ще дойдат средствата за заплащане на здравните осигуровки на
Коментари Харесай

Осигуровките на бежанците ще ги платим, но не е ясно откъде ще дойдат парите за това

Откъде ще дойдат средствата за възнаграждение на здравните осигуровки на бежанците, които депутатите гласоподаваха посредством промени в Закона за здравното обезпечаване на второ четене - бе главният спор в залата на Народното събрание през днешния ден. Поправките са препоръчани от " Продължаваме промяната ".

Промените плануват с акт на Министерски съвет да се провиснал средства за покриване на здравното обезпечаване на бежанците от Украйна. Поправките обаче включват с изключение на бежанците от Украйна - " всички бежанци в България ", с цел да няма дискриминация. Предложението предлага гратис здравно обезпечаване, като няма план на средствата, нито на броя на бежанците, а краткотрайната протекция се трансформира в филантропичен статут за една година.

От ГЕРБ имаше рецензии, първо Радомир Чолаков назова настояванията " скимване за бежанците от Украйна, с които не се ръководи страна ". Елена Гунчева от Възраждане още веднъж повтори тезата, че би трябвало да се намерения първо за българските жители и тяхното здравно обезпечаване. Движение за права и свободи предложи ремонти, а депутатът Хасан Адемов изиска ръководещите коалиция да обоснове по какъв начин парите ще бъдат трансферирани от държавния бюджет към бюджета на НЗОК, без последният да бъде променян.

Петър Чoбанов сподели, че задачата е " моделът на джипката да изчезне, а да се разпределят разноските по бюджети ". Предложението на Движение за права и свободи бе отхвърлено. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия бе безапелационен, че средствата ще дойдат от българския бюджет и няма потребност да се разяснява, защото това е човечен акт. " Излагаме се, късат се ризи, като знаем какви сме джуджета във въоръжаването ", разяснява депутатът. Росица Кирова от ГЕРБ изиска да се уточни от кое място ще дойдат средствата и това да се каже в границите на този спор. Тя е учудена за какво не се е случило на комисиите, а в това време " не престават практиките, развявани като черен байрак ", написа

Искрен Митев от Политическа партия сподели, че финансирането е към този момент декларирано няколко пъти: Чрез Европейски Съюз, средства от 2014-2016, които могат да се пренасочат, и трето - Министерски съвет може да утвърждава спомагателни разноски. Красимир Вълчев от ГЕРБ счита, че ще се понижат разноските за обществени действия и обучение в държавния бюджет. Честно беше да се сътвори сметка и точна сума за финансиране, с цел да е обществено и ясно, са доводите на депутата от ГЕРБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР