Откъде ще дойдат парите за увеличените пенсии по време на

...
Откъде ще дойдат парите за увеличените пенсии по време на
Коментари Харесай

Иван Нейков пред novini.bg: Правят се подаръци - пенсии, зад които не стоят реални осигуровки

Откъде ще дойдат парите за увеличените пенсии по време на икономическа криза, заради коронавирус рецесията, в което над 600 000 души у нас, заети в пуБличния бранш не заплащат осигуровките си? Верни ли са прогнозите, че дефицитът в пенсионните фондове на държавното публично обезпечаване следващата година ще надвиши 5.6 милиарда лева, а разноските за пенсии за пръв път ще надминат 12 милиарда лева? Потърсих за коментар по тези въпроси някогашния обществен министър Иван Нейков, който в този момент е шеф на Балканския институт по труда и обществената политика.

Има единствено един вероятен метод да се попълнят празнотите в бюджета на Национален осигурителен институт и той е през републиканският бюджет. Проблемът е в това, че стъпките, които се подхващат водят до увеличение на дупката в Национален осигурителен институт и от тук пораства сумата, която минава от републиканския към института. Става въпрос за тези по 50 лева върху пенсиите на възрастните хора, както и за 1 800 000 000 лв., които се плануват за увеличение на минималната пенсия по административен път на 300 лева. Тези дейности усилват недостига на осигурителния инсдтитут, тъй като против тях не влизат действителни вноски - осигуровки. Щом плащаш, само че нямаш приходи, то дупката в бюджета пораства и се запълва от нашите налози, които внасяме в републиканския бюджет.

В идващите 10 години тази наклонност ще се резервира,

тъй като липсва политика на обезпечаване на финансова непоклатимост на Национален осигурителен институт. Имаме политика на правене на дарове, зад които не стоят действителни осигуровки. Затова още най-малко 10 години републиканският бюджет ще би трябвало да зарежда този на осигурителния институт, с цел да може да се изплащат пенсиите.

Изходът от тази обстановка е или да се усилят осигуровките, или да порастват приходите.

Само това е пътят, по който може да се спре недостига в осигурителния бюджет и да се лимитират прехвърлянията от републиканския. Не съм оптимист, че това равновесие може да се реализира преди посоченият период от мен тук - 10 години. Иначе, както нееднократно съм казвал пред медиите, политиците не трябва да пипат пенсионният застрахователен модел с користни цели, с цел да получават някакви благодарности. Те би трябвало да са наясно, че пенсионният модел е опората и стабилността на всяко цивилизовано общество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР