Откъде идват пластмасовите отпадъци в морето? Изследователският кораб Тара ще

...
Откъде идват пластмасовите отпадъци в морето? Изследователският кораб Тара ще
Коментари Харесай

Изследователски кораб ще търси пластмасови отпадъци край бреговете на Европа

Откъде идват пластмасовите боклуци в морето? Изследователският транспортен съд " Тара " ще изследва 10 европейски реки за 6 месеца, с цел да отговори на този въпрос, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 8 млн. тона пластмасови боклуци годишно се изхвърлят в океаните, като 600 000 тона от тях идват от Европа, сочат резултатите от проучвания, представени от фондацията " Тара ".

Микропластмасата с диаметър 0,2-5 мм участва във всички океани. " Средиземно море, което е затворено, е най-замърсеното море на планетата ", съобщи Жан-Франсоа Гилион от Френския народен център за научни проучвания.

" Новата задача на " Тара " ще разреши да се разпознават източниците на замърсяване с пластмаса, да се опознае приносът на реките за замърсяването и да си дадем сметка за въздействието му върху биоразнообразието ", означи експертката Март Осер.

От май до ноември корабът ще плава в Северно море, Балтийско море, Атлантическия океан и Средиземно море, с цел да изследва делтите на 10 реки - Темза, Елба, Рейн, Сена, Лоара, Гарона, Тахо, Ебро, Рона и Тибър.

Микропластмасата, чиито фрагменти произлизат от разграждането на по-големи части пластмаса, е с прекомерно дребни размери, с цел да бъде събрана. Парченцата микропластмаса могат да послужат като " салове " за евентуални инвазивни и патогенни организми и да попаднат в хранителната верига, т.е. в човешкия организъм.

Наука Франция / БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР