Отживелица ли е гледането на централната емисия новини пред телевизора?

...
Отживелица ли е гледането на централната емисия новини пред телевизора?
Коментари Харесай

Телевизията еволюира, телевизионният журналист – също

Отживелица ли е гледането на централната емисия вести пред тв приемника? Има ли късмет за нов живот радиото благодарение на новите онлайн платформи? Може ли се употребяват обществените мрежи за описване на завладяващи истории? Това са единствено няколко от комплицираните въпроси, с които се занимават медийните откриватели през последните повече от 10 години. Ясно е единствено едно: публицистиката се трансформира – и като технология, и като активност в интерес на обществото.

Своя опит по сложния път към все по-взискателната публика споделиха в Лисабон представители на десетки водещи медии от целия свят. Обединява ги мрежата ENEX, в която членуват над 70 малките екрани от повече от 50 страни. Тя не е просто „ международния ефирен обмен”, от който идват фрагментите за интернационалните вести – ENEX е платформа за шерване на хрумвания, положителни практики и достъп до инфраструктура, която до наскоро беше непокътната територия единствено и само за световните играчи на пазара.

bTV Media Group е член на ENEX и единствен представител на България. На конгреса в Лисабон шефът „ Новини, настоящи излъчвания и спорт” Венелин Петков показа новото 360-градусово интерактивно студио на bTV – от плана до реализацията на комплекса, който и досега е без аналог в района.
Снимка: Jose Fernandes Снимка: Jose Fernandes Снимка: Jose Fernandes Снимка: Jose Fernandes Снимка: Jose Fernandes Снимка: Jose Fernandes
Какво съставляват новините и настоящите излъчвания в една водеща телевизия през 2019 година? Може ли една българска медия да бъде образец за добре осъществен план в световен мащаб? По тези и други въпроси приказваме с Венелин Петков:

- Какво съставлява ENEX? Защо е толкоз значимо, че bTV Media Group показва България в границите на тази мрежа?

ENEX е партньорска мрежа от най-силните малките екрани от над 50 страни в Европа, Америка и Близкия Изток. Членството в нея ни дава достъп до информация и видео (включително и на живо) от основни точки на света.

В момента, да вземем за пример, имаме картина онлайн и информация от Северна Сирия и от кюрдска телевизия, и от турска телевизия, членове на ENEX.

Контактите с сътрудниците са и значим източник на хрумвания и ентусиазъм. В момента нашето ново студио е извор на хрумвания за доста от тях.

- Какво видя на конгреса?

Всеки конгрес на ENEX включва презентации и разисквания на тематики, значими за публицистиката и медийната промишленост. На този конгрес част от тематиките са свързани с използването на 5G технологията за телевизия, интеграцията на телевизионно и интернет-базирано наличие, възраждането на радиото с помощта на подкастите и други.

- Кои бяха останалите участници?

Участват представители от малките екрани от целия свят, измежду които CBS News (САЩ), Sky News (Великобритания), RTL (Германия) и доста други водачи на международния ТВ пазар. Бяха показани и нови членове на мрежата – от Китай и Мароко.

- Къде се намира bTV Media Group по отношение на водещите малките екрани в Европа, а и в света? Какво показахме на останалите?

bTV е един от иноваторите на европейския медиен пазар. Нашето студио има революционен дизайн и дава големи благоприятни условия за презентация и интеграция на наличие. Показахме процеса на създаване и прехода от остарялата към новата платформа за вести и настоящи излъчвания.

- Телевизията по целия свят е в интервал на преход – от линейна консумация пред тв приемника към фрагментирано гледане на доста екрани. Как наподобява бъдещето на малкия екран – освен като технология, само че и изобщо като платформа за проявление на значимото?

Еволюцията на малкия екран включва доста повече от броя на екраните. На първо място, еволюира ролята на публицистите. Те би трябвало да могат да работят допълнително платформи и да доближават разнообразни елементи от аудиторията посредством тях. Репортерът би трябвало да може да работи в уеб, да прави репортаж или подкаст за радио, да снима и инсталира за телевизия, да се включва онлайн на всички места, да има значимо професионално наличие в обществените мрежи.
Изкуственият разсъдък навлиза в редакциите на медиите Програми, учредени на изкуствения разсъдък, съществуват от близо 10 години и са все по-често срещани в огромните медии
В същото време класическото линейно наличие надали скоро ще изчезне. Една емисия вести онлайн по традиция има статута на ежедневно значимо събитие. Актуалните излъчвания с живи изявленията са места, където се раждат вести. Затова всеобщата публика продължава да ги гледа, а разкритията на публицистите в тях имат силата да провокират значими промени.
Снимка: Jose Fernandes
Днес доста хора настояват, че „ не гледат” телевизия, или въобще не имат тв приемник. В същото време те непрестанно четат или гледат в интернет наличие, което е било основано за телевизия и излъчено в ефирен ефир.
Лорд Тони Хол, шеф на Би Би Си: Ролята на публицистите е да дават подтекст Доверието в медиите е един от най-големите проблеми, пред които сме изправени, счита Хол
За нас е значимо да можем да достигнем до хората посредством платформите, които те наблюдават. Дали назоваваме историите, интервютата и следствията си " телевизия ", или нещо друго, няма никакво значение. Важното е да имаме доверието на хората, че работим за тях и търсим обективната истина, без значение от формата и платформата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР